Visita polèmica

Von der Leyen recolza el viatge de Borrell a Moscou

  • «El viatge era necessari. No perquè un viatge sigui delicat cal renunciar-hi», recorda el portaveu de la presidenta de la Comissió Europea

  • Alemanya, Suècia i Polònia expulsen tres diplomàtics russos en represàlia per l’expulsió de tres dels seus diplomàtics de Rússia divendres passat

Von der Leyen recolza el viatge de Borrell a Moscou
1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El complicat viatge a Moscou protagonitzat la setmana passada per l’alt representant per a la política exterior europea, Josep Borrell, que va culminar amb una tensa roda de premsa amb el seu homòleg rus Sergei Lavrov i l’expulsió de tres diplomàtics europeus per la seva suposada participació en protestes contra la detenció de l’opositor Alexei Navalni continua generant molta polèmica. Són diversos els eurodiputats que han censurat la visita i fins i tot n’hi ha que han demanat la dimissió del polític espanyol. «El viatge era necessari. No perquè un viatge sigui delicat cal renunciar-hi», ha conclòs el portaveu de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Amb aquestes paraules la presidenta de l’Executiu comunitari ha tancat files davant el «delicat viatge» emprès pel cap de la diplomàcia europea. «Necessitem un diàleg franc amb les autoritats russes sobre els nombrosos punts en la nostra relació que són extremadament complicats. Un viatge no és un èxit o fracàs pel que ocorre durant una fracció del viatge», ha replicat el portaveu de la conservadora alemanya que ha anunciat que ara serà l’escola de comissaris qui escoltarà l’informe de Borrell i n’extraurà lliçons.

Putin divideix

Notícies relacionades

També ho farà aquest dimecres el ple del Parlament Europeu i el pròxim 22 de febrer els ministres d’exteriors de la UE, que afronten dividits la resposta que la UE ha de donar al règim de Vladimir Putin que, segons va admetre Borrell aquest diumenge passat en el seu blog, sembla que s’està desconnectant progressivament d’Europa. Tot i així, el socialista espanyol no es penedeix d’haver anat a Moscou. «És un diplomàtic i la diplomàcia va de dialogar, fins i tot quan no és agradable», ha dit el seu portaveu.

Els desacords, no obstant, estan lluny d’haver conclòs. Alemanya, Suècia i Polònia han respost aquest dilluns amb la mateixa moneda a la decisió de Rússia d’expulsar tres dels seus diplomàtics de Moscou per la seva suposada participació en les protestes contra la detenció del líder opositor Alexei Navalni. Una decisió que també ha condemnat «enèrgicament» el Parlament Europeu que ha apressat els Vint-i-set a imposar noves sancions contra el Kremlin.