Lluita contra la Covid-19

França prohibeix les mascaretes artesanals a l’escola

  • La nova normativa exigeix l’ús dels tapaboques de tipus 1, aquells que filtren almenys el 90% dels aerosols de 3 micres, a tots els estudiants i al personal d’escoles i instituts 

  • L’objectiu és frenar la propagació de les noves variants del coronavirus als establiments escolars

França prohibeix les mascaretes artesanals a l’escola
1
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

A partir d’aquest dilluns, les mascaretes artesanals quedaran excloses dels centres educatius francesos. El nou protocol sanitari reforçat, destinat a contenir la propagació de les noves variants de la Covid-19 a l’escola, només permet l’ús de mascaretes de categoria 1 –aquelles que filtren almenys el 90% dels aerosols de 3 micres. La mesura afecta tots els estudiants i empleats d’escoles i instituts, únicament els escolars menors de sis anys queden exempts de la normativa.

L’Alt Consell de Sanitat Pública va alertar el mes de gener passat sobre la ineficàcia de les mascaretes de roba artesanals, que només filtrarien el 70% dels aerosols. Davant la propagació de les noves soques del coronavirus, més contagioses, la institució sanitària va recomanar reemplaçar les mascaretes de categoria 2 –fabricades de forma artesanal– per les de categoria 1, «a causa del seu millor filtrat». Segons un decret del 27 de gener, les mascaretes de roba «casolanes» no són considerades «mascaretes de protecció».

La distribució de les mascaretes adequades serà «responsabilitat dels pares», si bé, «el Ministeri [d’Educació] proporciona a totes les escoles, instituts i escoles secundàries mascaretes de categoria 1 per al públic en general, a fi que puguin ser distribuïdes als alumnes que no les tinguin», explica Educació en la seva pàgina web.

¿Sancions?

La directiva sanitària dicta la nova norma, però no inclou les eventuals sancions del seu incompliment. «¿Què farem amb els alumnes que no tinguin mascaretes conformes? ¿Els enviem a casa?», s’interrogava aquest cap de setmana Bruno Bobkiewciz, secretari nacional del Sindicat Nacional del Personal de Direcció de l’Ensenyament (SNPDEN). Per ara, la qüestió es manté sense resposta.

Notícies relacionades

Al desterrament de les mascaretes artesanals se suma una nova pauta: si un estudiant o un professor dona positiu en una nova variant del coronavirus, la classe haurà de tancar les seves portes durant una setmana; si un alumne de preescolar dona positiu en qualsevol soca, l’aula també serà clausurada durant set dies.

Segons les últimes xifres del Ministeri d’Educació, 105 escoles es mantenen tancades a causa del coronavirus. La setmana passada, el Ministeri va identificar 12.520 casos positius entre els estudiants i 1.808 casos entre el personal educatiu.