Decisió històrica

El Tribunal Penal Internacional és competent per jutjar possibles crims de guerra israelians a Palestina

El Tribunal de la Haia pot obrir una investigació contra les accions comeses per l’Exèrcit israelià i els grups armats palestins a Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El Tribunal Penal Internacional ha anunciat la seva jurisdicció per investigar els possibles crims de guerra comesos als Territoris Palestins. Aquesta decisió històrica permet que el Tribunal de la Haia examini els fets ocorreguts a la Franja de Gaza, la Cisjordània ocupada i Jerusalem Est a partir del 2014. Amb el focus posat a la guerra a Gaza i la política d’assentaments, els magistrats començaran a investigar no només funcionaris israelians, sinó també de Hamas i el gihad islàmic. El primer ministre Benjamin Netanyahu i l’actual ministre de Defensa, Benny Gantz, són alguns dels israelians que podrien estar sota l’escrutini de la cort

«Aquesta decisió és una victòria per a la justícia i la humanitat, per als valors de la veritat, l’equitat i la llibertat, i per a la sang de les víctimes i les seves famílies», ha celebrat el primer ministre palestí Mohammad Shtayyeh. Per dos vots contra un, la CPI es va declarar divendres competent per investigar els delictes comesos a Palestina, sense que això pressuposi considerar-la com un Estat ni determinar les seves fronteres. La sentència obre el camí per a una investigació dels fets comesos des del 13 de juny del 2014. 

Fa un any, el desembre del 2019, la fiscal de la CPI, Fatou Bensouda, va presentar una sol·licitud al tribunal per investigar els crims de guerra. «Hi ha indicis racionals per procedir a una investigació sobre la situació a Palestina», va dir llavors, estic convençuda que s’han comès o s’estan cometent crims de guerra a Cisjordània, la Franja de Gaza i Jerusalem Est. Davant la disputada situació legal sobre el terreny, Bensouda va sol·licitar que els jutges es pronunciessin sobre la jurisdicció del tribunal al territori. 

Tot i que Israel no forma part de la CPI, Palestina es va incorporar a la jurisdicció del tribunal de la Haia el 2015. Des d’aleshores, el tribunal va començar procediments per acusar Israel de crims de guerra, per la seva política d’assentaments, i lesa humanitat, com ara la persecució, deportació i trasllat i el crim d’apartheid contra civils palestins a Cisjordània i Jerusalem Est.

Condemna de Netanyahu

En els delictes comesos durant la guerra de Gaza del 2014, també s’acusa grups armats palestins i s’investiga el rol de l’Exèrcit israelià durant les protestes de la Gran Marxa del Retorn del 2018 i el 2019. Al seu torn, es denuncia les autoritats palestines de Cisjordània de tortura i recolzament a atacs contra ciutadans israelians. 

«El tribunal ha tornat a demostrar que és un organisme polític i no una institució judicial», ha dit Netanyahu saltant-se el sàbat. «Malgrat l’assetjament legal, Israel continuarà protegint els seus ciutadans i soldats per tots els mitjans», ha insistit. La nova possibilitat que s’obri una investigació penal internacional a la Haia pot imputar responsables militars i civils israelians que serien arrestats a l’estranger si així ho ordena la CPI. «En aquesta decisió, la CPI va violar el dret de les democràcies a defensar-se contra el terrorisme i es va aprofitar dels que soscaven els esforços per estendre el cercle de la pau», ha afegit. 

Optimisme caut

«Els autors de crims de guerra i lesa humanitat han evadit la justícia durant més de mig segle», ha recordat Saleh Higazi, director regional adjunt per a l’Orient Mitjà i l’Àfrica del Nord d’Amnistia Internacional. «Una investigació de la CPI marca un gran pas cap a la justícia per a les víctimes i és una oportunitat per posar fi al cicle d’impunitat que és al centre de la crisi de drets humans als Territoris Palestins Ocupats», ha afegit. 

Notícies relacionades

Les organitzacions internacionals han celebrat aquesta decisió històrica del Tribunal Penal Internacional, però han insistit a mantenir un optimisme caut. «Ja és l’hora que els perpetradors israelians i palestins dels abusos més greus, ja siguin crims de guerra comesos durant les hostilitats o l’expansió d’assentaments il·legals, s’enfrontin a la justícia», ha acabat dient Balkees Jarrah, director associat de justícia internacional de Human Rights Watch

Mentrestant, des dels Estats Units, el portaveu del departament d’Estat, Ned Price, ha expressat les «serioses preocupacions sobre els intents de la CPI d’exercir jurisdicció sobre el personal israelià». Ni els Estats Units ni Israel formen part del Tribunal Penal Internacional. Tots dos van firmar el tractat de l’Estatut de Roma que va donar origen a la creació d’aquest tribunal, però no el van ratificar.