En la venda de vacunes

El Govern de Fernández afirma que Pfizer «es va comportar molt malament» amb l’Argentina

El ministre de Salut afirma haver viscut «una gran desil·lusió» en les negociacions amb la farmacèutica

El Govern de Fernández afirma que Pfizer «es va comportar molt malament» amb l’Argentina
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Salut de l’Argentina, Ginés González García, va assegurar aquest dimecres que el laboratori nord-americà Pfizer «es va comportar molt malament» amb el país sud-americà en les negociacions per a la provisió de vacunes contra la Covid-19, segons informa EFE.

«Jo he tingut una gran desil·lusió», va dir el ministre al comparèixer davant de la comissió de Salut de la Cambra de Diputats de l’Argentina.

El ministre va recordar que el juliol passat l’Argentina va autoritzar Pfizer a realitzar un assaig de fase 3 al país i al desembre el regulador va autoritzar l’ús de la vacuna desenvolupada pel laboratori nord-americà i l’alemanya BioNTech.

Al setembre es van iniciar les negociacions contractuals i, per facilitar el procés, l’Argentina va aprovar una llei amb certes condicions normatives exigides per Pfizer i altres proveïdors.

No obstant, segons va assenyalar el ministre, Pfizer va objectar un article d’aquesta llei referent a les responsabilitats en cas de negligència, afegint noves condicions en la negociació.

«No sé si és que no tenen prou vacunes, com ha passat en gairebé tots els llocs del món, on no han complert, o si hi ha una altra raó. Però l'actuació d’aquesta empresa no ha sigut en correspondència amb com s’ha comportat l’Argentina amb l’empresa», va afirmar González García.

El ministre va assegurar que l’Argentina ha fet tots els esforços per mantenir les negociacions i arribar a un acord, mentre que Pfizer ha mostrat una «intolerància tremenda».

«Em sembla que no tenien la vacuna [disponible] i això ha sigut tota una estratègia. Lamentablement, Pfizer, per al Govern argentí, s’ha comportat molt malament amb nosaltres», va afirmar el ministre.

Contractes firmats

Fins ara l’Argentina ha rebut 820.000 dosis de la vacuna russa Sputnik V, i ja n’ha aplicat 710.000 des que es va iniciar la campanya d’immunització a finals de desembre.

L’Argentina va sol·licitar aquest dimarts a Rússia l’enviament de 5 milions de dosis més al març, sobre un total de provisió acordat per a aquest any de 30 milions de dosis.

L’Argentina té, així mateix, firmat un contracte de provisió de 22,4 milions de dosis amb el laboratori britànic AstraZeneca, que ha desenvolupat una vacuna amb la Universitat d’Oxford.

D’altra banda, el país sud-americà té una opció de compra per 9 milions de dosis (per vacunar el 10% de la població de l’Argentina, de 45 milions d’habitants) en el fons Covax de les Nacions Unides, que acaba d’assignar a l’Argentina un primer lot de 2,2 milions de dosis.

Aquests tres contractes assegurarien a l’Argentina la provisió d’una mica més de 61 milions de dosis.

«Tenim assegurat l’estoc fins al juliol. [...] Hem negociat amb diversos proveïdors, tenim la certesa de tenir accés a diverses vacunes», va assegurar González García.

Altres negociacions en curs

El ministre va precisar que es negocia amb AstraZeneca la provisió addicional d’1,2 milions de dosis. Va dir que, a més, té obertes negociacions amb Janssen, del grup Johnson & Johnson, i amb els laboratoris xinesos CanSino Biologics i Sinopharm.

En aquest últim cas, el ministre va precisar que mentre l’Argentina aspira a un milió de dosis de la vacuna de Sinopharma, la Xina pretén que el contracte sigui per 30 milions de dosis.

González García va dir que, d’altra banda, hi ha hagut converses amb l’Institut Butantan de San Pablo (Brasil), que té llicència per fabricar la vacuna xinesa de Sinovac, i amb el laboratori nord-americà Moderna.

Notícies relacionades

Des de l’inici de la pandèmia, l’Argentina acumula 1.952.744 contagis de Covid-19 i 48.539 morts pel virus.

D’acord a dades oficials, aquest dimecres es van reportar 9.196 nous casos i 113 morts registrades en les últimes 24 hores.