Dura crisi econòmica

La gana truca a la porta de la ciutat de Buenos Aires

  • Organitzacions socials protesten contra l’ajuntament per reduir les porcions de menjar dels menjadors socials

  • El preu dels aliments puja un 43,9% en un any mentre augmenta la bretxa entre rics i pobres

La gana truca a la porta de la ciutat de Buenos Aires
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La gana també se sent a la ciutat de Buenos Aires malgrat els seus oripells europeistes. La capital argentina ha sigut històricament sinònim d’una opulència que es diferenciava no només de l’interior del país sinó dels seus veïns. Això ja és història en una Argentina amb més de 18 milions de pobres. Un de cada tres dels seus habitants de «la reina del Plata» es troba en aquesta situació. El centre de la capital, on es troba la seu del Govern municipal, va ser escenari aquest dijous de noves protestes de les organitzacions socials que denuncien la falta d’aliments als menjadors socials. Els problemes crònics dels últims anys es van agreujar amb la pandèmia, fins al punt que s’han reduït els gramatges de cada porció de menjar que reben els beneficiaris.

«Abans rebíem un pollastre que pesava 2,4 quilos, ara estan pesant 1,5 quilos», va assenyalar un dirigent de les barraques 21-24 que s’assenten a la vora del pestilent Riachuelo. Els productes bovins s’han convertit en excepcionals per a milions d’argentins. De fet, el consum de carn està a nivells de 1920. Però on més se sent la falta de proteïnes és als barris marginals. Només a la capital s’han aixecat 20 de les anomenades «viles misèria». Allà viuen milers de persones i és en aquests entorns precaritzats on els problemes alimentaris es van agreujar des que va arribar la Covid-19. «Necessitem que el Govern de la ciutat es faci càrrec de la qüestió. Amb la bona voluntat de les companyes que estan 24 hores als menjadors no arriba», va dir un dels dirigents que va encapçalar les columnes que van arribar fins a l’alcaldia.

Les autoritats van negar una retallada dels subministraments i van ratificar la voluntat de ga

Notícies relacionades

rantir «la provisió d’aliments frescos i secs a la xarxa de menjadors comunitaris, com també a través dels reforços excepcionals».

A més, la capital posa en escena les enormes asimetries socials que separen els seus habitants. El 10% de la població amb més ingressos per càpita va augmentar la seva participació en la riquesa del 30,2% al 33,1%. Aquest creixement de 2,9 punts el van obtenir en detriment de la resta, en especial dels sectors mitjans, cada vegada amb més temor de caure en la pobresa. Cada dia s’expandeix l’univers del desemparament com a conseqüència de la inflació. Els preus dels aliments es van incrementar un 43,9% a la ciutat l’últim any. Els que ja no poden afrontar les despeses van a aquests menjadors populars que no donen l’abast.

Temes:

Argentina