Crisi sanitària

L’escassetat dispara el mercat negre d’oxigen al Perú en temps de Covid

Una severa segona onada del virus ha arribat al país sud-americà amb xifres de morts disparades

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La Covid-19 ha matat més de 41.000 peruans i l’horitzó de penes s’eixampla davant la mirada estupefacta de milions de persones. La segona onada de la pandèmia ja colpeja diferents regions que temen mirar-se al mirall de les situacions que van esgarrifar la ciutat brasilera de Manaus per la falta de llits als hospitals i de provisió d’oxigen. En els dos últims mesos, el seu consum es va incrementar un 70%, segons la Superintendència Nacional de Salut (Susalud). Com a Manaus, la falta d’oxigen no només provoca defuncions a les cases, sinó també onades de desesperació social de les quals es lucren els especuladors al mercat negre de l’aire. «No hi ha oxigen enlloc. No hi ha recàrregues, et diuen per a un altre dia o et cobren el que volen», ha relatat Celinda Rodríguez al diari de Lima El Comercio.

Les autoritats sanitàries saben que no es tracta d’una qüestió menor. El viròleg Fernando Mejía va recordar que l’oxigen subministrat a temps pot marcar «la diferència entre la vida i la mort» en pacients amb els pulmons destrossats. Amb aquesta certesa, els familiars dels infectats es llancen a la seva adquisició. A les portes de la fàbrica Criogas, a la ciutat portuària El Callao, a la perifèria de Lima, les persones passen les nits sobre mantes o trossos de cartró. Cada matí, la policia revisa les files i anuncia als homes i dones si tenen la sort de tornar a casa seva amb les bombones.

Els uniformats no poden controlar la presència furtiva de revenedors que arriben a quintuplicar-ne els preus. Luis Barsallo, l’amo de Criogas, ha sigut anomenat «l’àngel de l’Oxigen», per la seva lluita contra els especuladors. Això li ha valgut amenaces de mort que el van obligar a tancar per uns dies l’empresa. La reobertura de les activitats el va trobar davant el mateix circuit del lucre il·legal. «Jo mateix he retirat de la fila unes 50 persones que no tenien documents per demostrar que compraven el producte per a un familiar», va declarar l’empresari.

Estafes i distraccions

El coronel Luis Huamán Santamaría, cap de la Divisió d’Estafes de la Policia Nacional, va reconèixer que durant les últimes setmanes ha crescut exponencialment el mercat negre de l’oxigen. «Creen falsos perfils a Facebook. La víctima, que es troba en situació d’urgència, diposita els diners». Això va ser el que li va passar a Akemi Montero: «Juguen amb la vida i la nostra desesperació».

El tema de l’oxigen comporta un problema afegit. Un 35% dels peruans que han tingut Covid-19 es van automedicar. Aquesta pràctica també va en augment amb la segona onada de la pandèmia. Inés Sáenz, cap del Servei d’Anestesiologia i Recuperació de l’hospital Sabogal, ha advertit dels riscos d’utilitzar l’oxigen sense una supervisió mèdica. «En forma indiscriminada o en altes dosis pot causar fibrosi i altres danys», afegeix.

Indisciplina social

El Perú s’acosta als 1,2 milions de casos positius. Al gener han perdut la vida 3.346 persones, d’acord amb el Ministeri de Salut (Minsa). Es tracta de la xifra més alta observada des del setembre. No obstant, la mateixa presidenta del Consell de Ministres, Violeta Bermúdez, va reconèixer que aquest nombre podria no estar donant compte de la realitat i va demanar una actualització sincera de la quantitat d’òbits.

Notícies relacionades

El Govern espera el primer lot de vacunes per a la setmana entrant. Llavors, Lima i set departaments més estaran fins al 14 de febrer sota el rigor d’un nou confinament que, una altra vegada, corre el perill de ser transgredit. D’acord amb una recent enquesta de l’Institut d’Estudis Peruans (IEP), el 89% sent temor pels efectes de la segona onada.

El vicedegà del Col·legi Metge del Perú, Ciro Maguiña, va advertir que el país s’acosta a «un desastre nacional» que reclama mesures radicals. «No hi ha oxigen, el personal no pot treballar i ja s’ha desbordat la capacitat operativa. Falta el febrer i el març i la vacuna serà limitada i gradual». El sondeig adverteix de noves mostres d’indisciplina social. Un 38% dels consultats reconeix que assisteix a reunions i un 20% confessa que només «de vegades» utilitza mascareta. «Aquesta mateixa gent després reclamarà atenció als hospitals quan ja no hi ha llits a les ucis ni personal de salut. I el més indignant és que surten a protestar en contra de la quarantena», va lamentar el viròleg Juan Villena.