Elimina «les males polítiques»

Biden avança en la seva promesa de desmuntar les mesures antiimmigrants de Trump

Ordena reunificar les famílies separades, revisar el sistema d’asil i abordar les causes del fenomen

Biden avança en la seva promesa de desmuntar les mesures antiimmigrants de Trump
5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels EUA, Joe Biden, va avançar aquest dimarts en el seu propòsit de desmuntar el llegat del seu antecessor, Donald Trump, a l’anunciar un conjunt d’ordres dirigides a reunir les famílies separades, restaurar el sistema d’asil i abordar amb els socis regionals les causes de la immigració, segons informa EFE.

Biden va rubricar les mesures hores després que el Senat confirmés el cubano-nord-americà Alejandro Mayorkas com el primer hispà i immigrant que assumeix el càrrec de secretari de Seguretat Nacional del país.

«No estic fent una nova llei, estic eliminant les males polítiques», va afirmar Biden durant un breu acte al Despatx Oval, en què va aprofitar per felicitar Mayorkas per la seva confirmació en el càrrec i el va posar al capdavant de l’esforç del seu Govern per aconseguir l’aprovació al Congrés de la seva ambiciosa llei d’immigració.

Biden va indicar que amb aquestes ordres busca «enfortir el sistema d’immigració» basat en les accions executives que va anunciar el seu primer dia a la Casa Blanca.

En la seva primera jornada, el líder demòcrata va suspendre la construcció del mur fronterer amb Mèxic, va aixecar el veto a l’arribada de migrants de països de majoria musulmana i va blindar el programa DACCA, que protegeix de la deportació 650.000 joves indocumentats portats pels seus pares al país, coneguts com «somiadors».

El mandatari va assegurar que està abordant moltes de les ordres executives promulgades pel seu antecessor i que considera que eren «contraproduents» per a la seguretat i la immigració.

Reunir les famílies

En primer lloc, el governant va firmar una ordre que crea un grup de treball que tindrà com a objectiu reunificar els menors que van ser separats dels pares després de travessar la frontera sota el Govern de Trump.

«Treballarem per desfer la vergonya moral i nacional de l’Administració anterior, que, literalment, no en sentit figurat, va arrencar els infants de les seves famílies, les mares i els pares a la frontera, sense cap pla, cap en absolut, per reunificar els nens que segueixen sota custòdia i els pares», va remarcar Biden.

El grup treballarà amb representants de les famílies afectades i aliats als països del continent per trobar els pares dels menors que encara segueixen sota custòdia del Govern.

La separació de milers de famílies immigrants que van travessar la frontera amb Mèxic sense documents va ser una de les decisions més controvertides de l’Administració de Trump, que es va valer per fer-ho de l’anomenada política de «tolerància zero», anunciada a l’abril del 2018, tot i que aquesta pràctica va començar com un programa pilot el juliol del 2017.

Una sentència del juny del 2018 va frenar l’aplicació d’aquesta política i posteriorment es va estimar que al voltant de «2.551 nens separats estaven coberts per l’ordre judicial».

Un grup d’advocats designat per un tribunal federal per a les reunificacions va admetre que no ha pogut localitzar els pares de 545 nens apartats de les seves famílies entre el 2017 i el 2018.

Gestionar la migració

Una altra de les decisions aborda les causes de la migració i per a això es crea un marc regional. La iniciativa planteja treballar amb la societat civil, els organismes internacionals i els governs de Nord-Amèrica i l’Amèrica Central, en especial del Salvador, Guatemala i Hondures, per atendre la migració.

L’estratègia també apunta a enfortir els sistemes d’asil i la capacitat de reassentament als països de Centreamèrica, així com restaurar i enfortir el sistema d’asil als Estats Units.

A més, ordena al Departament de Seguretat Nacional (DHS) que revisi el programa Protocols de Protecció a Migrants (MPP, en anglès), també conegut com «Quedeu-vos a Mèxic», pel qual més de 60.000 sol·licitants d’asil van ser tornats a aquest país per esperar pel seu procés.

Biden ja havia ordenat suspendre les noves inscripcions en aquest programa.

Finalment, la tercera ordre executiva busca revisar «de dalt a baix» totes les mesures recents aprovades pel Govern de Trump que han «establert barreres» al sistema legal d’immigració, en especial, la norma coneguda com «càrrega pública», destinada a penalitzar els immigrants per l’ús de beneficis públics.

Segons Biden, aquesta ordre «restaura la fe en el sistema d’immigració» i enforteix la inclusió dels nous nord-americans.

Un immigrant, la mà dreta

Per posar en marxa la seva estratègia migratòria, Biden comptarà amb Mayorkas, un exfiscal i exfuncionari avesat a afers migratoris, al capdavant del Departament de Seguretat Nacional (DHS, en anglès), l’agència encarregada de protegir el país, protegir fronteres i aplicar les lleis migratòries. Mayorkas, de 61 anys i qui va arribar al país el 1960, serà a la pràctica la mà executora de Biden. «Espero el seu lideratge i treball amb el Congrés en molts temes, inclòs el projecte de llei d’immigració, que crec que té un gran recolzament a les dues cambres», va dir el governant al referir-se al nou funcionari.

La nominació de Mayorkas, que va fer de sotssecretari del DHS entre el 2013 i el 2016, i a més va ser director de Serveis de Ciutadania i Immigració dels EUA, va rebre el vistiplau de la Cambra alta amb una votació de 56-43.

A diferència dels seus col·legues de gabinet, que van obtenir més al Senat, l’ajustada votació de Mayorkas va semblar un avançament del llarg camí que haurà d’emprendre per portar a bon port la promesa de Biden de convertir de nou els Estats Units en un país d’immigrants.

Notícies relacionades

Després de conèixer-se els anuncis, la vicepresidenta de defensa de l’organització bipartidista FWD.us, Alida García, va agrair que l’Administració de Biden continuï «prenent mesures per revertir les devastadores polítiques de l’Administració anterior a la frontera sud que van comportar la separació de milers de famílies i van bloquejar desenes de milers de persones que fugien de la violència i la persecució» del dret a l’asil.

Per la seva banda, Shelby Gonzales, directora de política d’immigració al Center on Budget and Policy Priorities, va destacar que aquestes accions «representen un pas important per garantir que els EUA novament donin la benvinguda a persones que desitgen construir una vida en aquest país».