Manifestacions a Turquia

Més d’un centenar d’universitaris detinguts a Istanbul després d’un mes de protestes

  • Els estudiants es manifestaven contra el nou rector de la Universitat del Bòsfor, la més prestigiosa de Turquia

  • El nou rector, Melih Bulu, no va ser elegit pels acadèmics de la universitat, sinó que va ser anunciat a dit pel president turc

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Feia ja més d’un mes que les protestes se succeïen cada dia quan la policia, aquest dilluns, va decidir que ja s’havia acabat. A la porta de la Universitat del Bòsfor, la més prestigiosa d’Istanbul i Turquia, s’havien desplegat diversos camions amb agents antiavalots. D’altres, carregats amb fusells, esperaven als sostres dels edificis limítrofs. 

Però els estudiants van arribar i van protestar, com cada dia juntament amb els seus professors: ningú a la universitat del Bòsfor accepta el nou rector de la institució, Melih Bulu, que, en contra del que marquen les normes universitàries, no va ser elegit pels acadèmics de la Universitat del Bòsfor, sinó que va ser nomenat directament pel president turc, Recep Tayyip Erdogan. Contra Bulu, a més, pesen moltes acusacions de plagi

La protesta va ocórrer a mitja tarda de dilluns i la policia ràpidament la va dispersar, i va obligar els joves a marxar en fila. «No teniu dignitat», cridava un policia als estudiants, tu, camina i mira a terra. I allà és on va esclatar tot: el jove a qui l’obligaven a abaixar la vista es va revelar. Els policies el van agafar. Ell, juntament amb d’altres, va ser detingut a l’instant.

Després del succés, la tensió va pujar: la protesta va arribar al campus universitari i es va allargar fins a la nit. A les 21 hores –quan comença el toc de queda a Turquia pel coronavirus–, diversos estudiants continuaven protestant. «¡No mirarem a terra!» s’havia convertit en trending topic arreu del país. 

A la nit, la policia va preparar una gran intervenció i una batuda al campus, i les autoritats van detenir 159 estudiants, acusats de participar en una protesta il·legal. Després de declarar a comissaria, 108 han sigut alliberats aquest dimarts al matí. Els altres segueixen sota custòdia policial.

Contra els LGTBI

Contra els LGTBIQuan el nou rector va ser anunciat i les manifestacions van començar a finals de desembre, el Govern turc va fer veure que no passava res a la Universitat del Bòsfor, d’on, de fet, han sortit molts dels seus quadros, entre els quals el ministre d’Exteriors turc.

Tot va canviar, no obstant, la setmana passada: un grup d’estudiants van exhibir en les protestes una pancarta amb la bandera de defensa dels drets LGBTI i la Meca i els sectors més conservadors de Turquia van esclatar. Dos joves van ser detinguts per portar la pancarta i «insultar el sentiment religiós». El ministre de l’Interior turc va dir que els homosexuals eren uns «degenerats».

Notícies relacionades

Erdogan també hi va posar de la seva part. «Amb l’ajuda de Déu, portarem la nostra joventut cap al futur, no com a joventut LGBTI, sinó com a joventut que és part del gloriós passat de la nostra nació. Vosaltres no sou la joventut LGBTI; vosaltres no sou aquesta joventut vàndala», va dir el president turc en un acte amb les joventuts del seu partit. 

Lluny d’acovardir-se, les associacions d’estudiants —tant de la Universitat del Bòsfor com d’altres— han anunciat ja més protestes en els pròxims dies. També s’hi afegiran, segons han dit alguns acadèmics, professors universitaris.