A Cisjordània

Palestina comença la campanya de vacunació contra la Covid

El primer ministre palestí, Mohammad Shtayyeh, va anunciar aquest dilluns una pròrroga del confinament parcial a Cisjordània

2
Es llegeix en minuts

L’autoritat palestina ha començat aquest dimarts la campanya de vacunació a Cisjordània del personal de salut, després d’haver rebut 2.000 dosis d’Israel, han informat fonts mèdiques. Dilluns, l’autoritat palestina va assegurar haver rebut 2.000 dosis de la vacuna de Moderna, de les 5.000 dosis que Israel s’havia compromès en transferir-lo després de les pressions de les Nacions Unides i de les oenagés.

El primer ministre palestí, Mohammad Shtayyeh, va anunciar aquest dilluns una pròrroga del confinament parcial a Cisjordània durant un període de dues setmanes i va anunciar que la campanya de vacunació contra el coronavirus arrencaria aviat. Així mateix, el president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, ha estès l’estat d’emergència decretat el març de 2020 a causa de la pandèmia de Covid-19. El decret emès pel mandatari estableix una pròrroga de l’emergència de 30 dies.

Shtayyeh havia revelat que havia recomanat a Abbas estendre l’estat d’emergència, si bé ha posat èmfasi que les dades «mostren un descens clar i significatiu» en el nombre de contagis i en l’ocupació de llits hospitalaris.

Mesures necessàries

«Els informes dels experts indiquen que les mesures que s’han seguit, inclòs el confinament parcial i la reducció de les reunions socials [...] han tingut un efecte important en aquest descens», ha manifestat, segons ha recollit l’agència palestina de notícies WAFA. Malgrat això, ha remarcat l’existència d’«indicatius preocupants» com «la presència d’infeccions amb la nova mutació, que és fatal en alguns casos», sense donar-ne més detalls. «Per això, mantenir la cautela és absolutament necessari», ha argumentat.

Notícies relacionades

Shtayyeh ha posat èmfasi que les autoritats palestines esperen rebre 50.000 dosis de la vacuna contra el coronavirus a través de diverses vies, principalment el COVAX –el projecte de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per distribuir a tot el món vacunes contra el coronavirus–, abans d’incidir que la campanya podria arrencar en dues setmanes.

Els contagis han anat en descens durant les últimes setmanes a Cisjordània i Gaza, on el Moviment de Resistència Islàmica (Hamas), que controla l’enclavament, ha imposat igualment restriccions per intentar contenir la transmissió del coronavirus. El Govern israelià va anunciar el 30 de gener que ha assignat 5.000 dosis de la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech contra la Covid-19 a l’Autoritat Palestina, després de setmanes de crítiques al Govern israelià per la seva negativa a facilitar el fàrmac a la població dels territoris que ocupa.