Per al pla d’estímul

El dilema de Biden: bipartidisme o arrossegar amb la seva majoria en el Congrés

Malgrat voler negociar, no ha donat mostra d’estar disposat a reduir l’import del pla de rescat

El dilema de Biden: bipartidisme o arrossegar amb la seva majoria en el Congrés
4
Es llegeix en minuts

Gairebé dues setmanes després d’arribar a la Casa Blanca, el president dels EUA, Joe Biden, s’enfronta a un dilema: aprovar un paquet d’ajut econòmic d’1,9 bilions de dòlars fent valer la majoria dels demòcrates al Congrés o buscar una aliança amb els republicans, d’acord amb la promesa d’unir el país.

Biden no ha pres encara una decisió, però qualsevol pas que faci en aquest assumpte podria definir la seva relació amb el Congrés durant els pròxims quatre anys.

El primer que va fer Biden va ser reunir-se aquest dilluns a la Casa Blanca amb 10 senadors moderats del Partit Republicà que demanen que s’aprovi un paquet d’ajuda de 618.000 milions de dòlars per fer reviure la castigada economia nord-americana i fer front a la pandèmia.

Aquesta xifra suposa gairebé un terç dels 1,9 bilions de dòlars que reclamen Biden i els demòcrates del Congrés.

Fins ara, la Casa Blanca no ha donat cap signe d’estar disposada a rebaixar la xifra del seu pla d’ajuda i, de fet, la seva portaveu, Jen Psaki, va explicar que a Biden li preocupa que el paquet d’estímul sigui massa petit i no massa gran, com al·leguen els republicans.

Biden, obert a negociar

La reunió va ser a porta tancada, però durant 40 segons la premsa va poder accedir al Despatx Oval. Allà, Biden va donar les gràcies als senadors per haver-se desplaçat fins a la Casa Blanca i va dir estar «ansiós» per conversar amb ells sobre el paquet d’estímul. «Sento com si estigués de tornada al Senat, que és el que més m’ha agradat de tot el que he fet», va fer broma Biden, que durant 36 anys va ocupar un dels escons de Delaware.

Entre els republicans que van assistir a la reunió figuren senadors de centre que, en ocasions, han trencat amb la disciplina del partit, com Susan Collins, de Maine; Lisa Murkowski, d’Alaska, i Mitt Romney, de Utah, aquest últim excandidat presidencial republicà el 2012 i molt crític amb el ja expresident Donald Trump (2009-2017).

En declaracions a la premsa després de la reunió, que va durar dues hores, Collins va assegurar que va ser «productiva», «cordial», «franca» i «útil». «Crec que ha sigut una trobada excel·lent i valorem que la seva primera reunió oficial al Despatx Oval hagi sigut amb nosaltres», va manifestar Collins, que va assegurar que les negociacions continuaran.

El pla dels republicans

Durant la trobada, el grup de senadors va exposar a Biden el seu pla, que se centra en els efectes de la pandèmia en la salut, en comptes de fer-ho en l’economia; de manera que la partida que rep més fons (160.000 milions de dòlars) és la destinada a incrementar el nombre de tests disponibles i accelerar la campanya de vacunació.

La proposta fixa l’ajuda directa que rebrien els nord-americans en un pagament únic de 1.000 dòlars, en comptes dels 1.400 que volen els demòcrates.

A més, elimina dues de les prioritats que recull la proposta demòcrata: ajuda per als estats i municipis que han perdut ingressos a l’haver recaptat menys impostos per la baixada en l’activitat econòmica i mesures per augmentar gradualment el salari mínim federal a 15 dòlars l’hora.

El Partit Republicà creu que incloure aquestes mesures endeutaria encara més els EUA i consideren que les propostes demòcrates són massa costoses, ja que el Congrés ja va aprovar anteriorment dos paquets de rescat: un de 2,2 bilions de dòlars el març passat, i un altre de 900.000 milions de dòlars al desembre.

Els malabars dels demòcrates al Senat

Els demòcrates, no obstant, han assenyalat que estan disposats a seguir endavant sense els republicans i aprovar el paquet d’1,9 bilions de dòlars en solitari.

En teoria, podrien fer-ho utilitzant unes regles del Senat per aprovar el pressupost; però, en cas d’aconseguir un acord amb els 10 senadors republicans, el partit de Biden no hauria de recórrer a aquest subterfugi i podria seguir els procediments tradicionals.

Cada partit controla 50 escons al Senat, però els demòcrates tenen majoria perquè, com a vicepresidenta, Kamala Harris presideix la Cambra alta i suposa el vot del desempat a favor dels demòcrates.

No obstant, la posició dels demòcrates al Senat és precària i hauran de fer malabarismes per mantenir units senadors del seu grup amb ideologies molt diferents, des del progressista Bernie Sanders fins al moderat Joe Manchin, que encara no ha expressat recolzament per la proposta de Biden.

Crisi històrica

Mentre se succeïen les negociacions, aquest dilluns, l’Oficina de Pressupost del Congrés va publicar un informe amb una imatge grisa: s’espera que a mitjans d’any l’economia torni als nivells anteriors a la pandèmia, però caldrà esperar anys fins que es recuperin els llocs de treball perduts en aquesta crisi.

Notícies relacionades

Després que el virus irrompés al març als EUA, la taxa d’atur va arribar fins al 14,7% a l’abril, una xifra no vista en més de 50 anys. Des d’aleshores, la taxa d’atur s’ha anat reduint, però els EUA encara tenen 10 milions de llocs de treball menys que al principi de la pandèmia.

Els EUA lideren les estadístiques de la Covid-19, amb més de 26 milions de casos i 443.000 morts, segons dades de la Universitat John Hopkins.