A Jerusalem

Milers d’ultraortodoxos se salten el confinament per anar al funeral d’un rabí

  • Els assistents es van dirigir al cementiri de Har Hamenujot, on aquesta tarda se celebrarà l’enterrament, que també es preveu multitudinari

  • El popular religiós ha mort als 99 anys per Covid-19

2
Es llegeix en minuts

Milers de jueus ultraortodoxos han assistit aquest diumenge al funeral d’un important rabí a Jerusalem, mort per Covid-19, en clara violació del confinament que regeix des de fa més d’un mes a Israel i que l’Executiu preveu estendre avui mateix. El massiu funeral va tenir lloc a la part oest de la ciutat, on es va poder observar diversos milers de joves ultraortodoxos sense mascareta al voltant del vehicle que traslladava el cos del rabí Meshulam Dovid Soloveitchik, que ha mort aquest matí als 99 anys després de lluitar durant mesos contra la malaltia.

Els assistents es van dirigir al cementiri de Har Hamenujot, on està previst sigui enterrat aquesta tarda, en una cerimònia que també es preveu multitudinària. Aquest episodi se suma a una llarga llista de violacions de les restriccions per part de sectors de la comunitat ultraortodoxa a Israel, que té l’índex de morbiditat més alt del país i que en les últimes setmanes ha protagonitzat múltiples enfrontaments amb la Policia, després de negar-se a acatar les normes del confinament.

La normativa vigent imposa el tancament del sistema educatiu, que no han respectat gaires escoles ultraortodoxes, i de tota activitat laboral no essencial, a més d’una limitació al moviment a no més d’un quilòmetre del domicili i un màxim de cinc persones en reunions en interior i 10 en exterior, entre d’altres.

Pròrroga de les restriccions

El confinament va entrar en vigor a finals del mes de desembre i expira aquesta mitjanit, tot i que es preveu que l’Executiu aprovi avui una pròrroga, que dependrà no només de les recomanacions sanitàries sinó també de negociacions polítiques entre els dos principals partits que integren el Govern. Des de la setmana passada s’ha sumat al tancament general la clausura gairebé total de l’aeroport internacional de Ben Gurion, que en principi reobriria demà tot i que és possible que això també s’ampliï alguns dies més.

El país es troba actualment en el que les autoritats han descrit com una carrera entre la propagació de les infeccions, continguda pel confinament però agreujada per l’arribada al país de noves soques del virus, i una veloç campanya de vacunació.

Notícies relacionades

Les últimes xifres indiquen que Israel, amb nou milions d’habitants, ha registrat més de 640.000 casos de coronavirus des del començament de la pandèmia, dels quals 72.000 es troben encara actius i 1.162 són malalts greus.

D’altra banda, més de tres milions de persones ja han rebut la primera dosi de la vacuna de Pfizer i prop de dos milions també la segona, el que manté el país com a líder mundial en percentatge de població inoculada.