Crisi sanitària global

Almenys 131 detinguts després de la quarta nit de disturbis a Holanda

  • Els xocs més violents en la protesta pel toc de queda es van registrar a Rotterdam

  • La policia afirma que ha descendit el nombre de ciutats on s’han registrat manifestacions

Almenys 131 detinguts després de la quarta nit de disturbis a Holanda
2
Es llegeix en minuts

La policia holandesa ha detingut almenys 131 persones durant la quarta nit de disturbis en protestes i baralles en diferents punts del país convocades contra el toc de queda, tot i que els xocs van ser especialment intensos a la ciutat portuària de Rotterdam, on els detinguts ascendeixen a 81 després que s’enfrontessin amb els agents. Les autoritats, no obstant, han ressaltat que els disturbis d’aquesta nit passada s’han registrat a menys ciutats que en dies anteriors, cosa que ha permès controlar la situació amb més rapidesa. 

Els disturbis van començar poc abans d’entrar en vigor el toc de queda, a les 21.00 hora local tot i que la declaració d’una situació d’emergència en diferents municipis i el ràpid desplegament dels antiavalots va fer que molts marxessin de la protesta, mentre que els grups que van optar per quedar-se van ser dispersats i detinguts per incitació a la violència i per exercir-la contra els agents. 

Segons la policia, la majoria dels detinguts de les últimes dues nits van ser joves de menys de 25 anys, amb un important grup de menors d’edat, sospitosos també de sedició i incitació a la violència a internet. 

Els agents expliquen la reducció de disturbis durant la nit de dimarts pel desplegament de policies per evitar enfrontaments a gran escala, però també per una mobilització més gran de la societat, dels centres comunitaris, i fins i tot de les escoles per tenir més vigilats els joves que participen en aquestes protestes. 

Segons la policia, que també ha intensificat la vigilància de les xarxes socials i els fòrums d’internet, el simple fet de «difondre un missatge en què es demana provocar disturbis» o atacar la policia podria portar a ser detingut per incitació a la violència o per sedició. 

Comunicat dels monarques

«La informació que ens ha estat arribant (aquests dies) va ser sobre botigues que serien saquejades, sobre l’ús de la violència contra els policies, i sobre les formes en què això es podria fer. Hi va haver crides per portar focs artificials i bombes incendiàries», va dir la Policia en un comunicat, en què va anunciar la detenció de 18 sospitosos per diversos delictes a la xarxa. 

Notícies relacionades

En un comunicat, els reis dels Països Baixos, Guillem Alexandre i Màxima, han donat suport als agents pel seu «compromís amb la seguretat de tots» els ciutadans i van considerar que «van fer una feina fantàstica en circumstàncies difícils», mentre que han ofert el seu recolzament a tots els empresaris que van ser víctimes de saquejos durant els disturbis. 

Els antiavalots van recórrer des de dissabte a canons d’aigua, cavalls, porres i gossos, i fins i tot a gasos lacrimògens a Eindhoven per dispersar les protestes, mentre que els busca-raons van llançar pedres i focs artificials als agents, van saquejar diversos comerços, van incendiar un centre de tests PCR, van mirar d’irrompre en un hospital i van calar foc a cotxes, bicicletes i motos, a més de destruir el mobiliari públic.