Tornada al multilateralisme

Biden i l’ONU, un retrobament «benvingut»

  • Kerry en una cimera sobre el clima i Fauci davant l’OMS ratifiquen el renovat compromís de Washington amb el multilateralisme institucional

  • Aquest dimecres arrenca al Senat la confirmació de Linda Thomas-Greenfield, nominada del demòcrata com a ambaixadora davant l’ONU

Biden i l’ONU, un retrobament «benvingut»
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Quan al novembre Joe Biden va presentar Linda Thomas-Greenfield com la seva nominada per ser l’ambaixadora dels Estats Units davant les Nacions Unides, lloc al qual el demòcrata ha tornat el rang de membre de gabinet, la veterana diplomàtica va declarar: «Amèrica torna. Torna el multilateralisme. Torna la diplomàcia». La primera setmana de Biden en la presidència ha confirmat la seva determinació per fer un gir de 180 graus respecte a l’unilateralisme i aïllacionisme del seu predecessor i no hi ha de moment més senyal d’aquesta postura que la reconnexió entre Washington i l’ONU.

En les primeres hores de mandat Biden va posar la seva firma en una carta enviada a l’ONU per posar en marxa el procés de 30 dies que tornarà els EUA a l’Acord del Clima de París del qual Donald Trump va treure el país. Així mateix, Biden va frenar la sortida de l’Organització Mundial de la Salut, també iniciada per Trump, i va anunciar el seu compromís amb programes com Covax, en el qual s’aporten fons per mirar d’assegurar que hi ha un repartiment equitatiu de vacunes per lluitar contra la pandèmia de coronavirus també als països pobres.

Aquestes i altres mesures han sigut rebudes amb una «càlida benvinguda» des de l’ONU. És l’expressió que va utilitzar ja la setmana passada el secretari general de l’organització, Antonio Guterres, que en un comunicat es va declarar també «compromès» a treballar amb Biden i altres líders tant davant la pandèmia com davant l’emergència climàtica i va qualificar de «passos positius» els anuncis de Biden sobre canvis respecte a l’Administració Trump en polítiques que afecten a immigrants i refugiats.

Kerry, en la reunió sobre el clima

Tot i que Thomas-Greenfield no ha sigut encara confirmada per al Senat (les vistes per fer-ho comencen aquest dimecres), la reconnexió dels EUA amb l’ONU ja ha començat. La setmana passada el doctor Anthony Fauci va intervenir en una reunió de l’OMS i aquest dilluns John Kerry, que Biden ha designat el seu enviat especial per al clima, participava en la sessió virtual d’obertura de la Cimera Global d’Adaptació al Canvi Climàtic, que s’està celebrant a Holanda.

Notícies relacionades

«Estem orgullosos de tornar», va dir l’exsenador i exsecretari d’Estat de Barack Obama. «Tornem, vull que ho sàpiguen, amb humilitat per l’absència dels últims quatre anys i farem tot el que estigui en el nostre poder per compensar-ho».

També dilluns, en una sessió del Consell de Seguretat (que els EUA presidiran al març), va intervenir Rodney Hunter, coordinador de polítiques de la missió nord-americana davant l’ONU, que va defensar el paper de l’OMS i va ratificar el compromís de Washington amb eines com Covax o l’ACT (accelerador d’accés a eines de Covid-19), un marc de col·laboració sobre tractaments i tecnologia.