Contra la crisi climàtica

El BCE crea un centre per al canvi climàtic

  • Lagarde adverteix dels riscos de desigualtats econòmiques que causarà l’escalfament global

  • L’organisme demana als bancs europeus elaborar un pla d’acció climàtic

El BCE crea un centre per al canvi climàtic
1
Es llegeix en minuts

El canvi climàtic aprofundirà les ja greus desigualtats econòmiques entre els països rics i els més pobres. Aquesta creixent amenaça és la que ha portat el Banc Central Europa (BCE) a establir un centre per al canvi climàtic, que començarà a funcionar a principis de l’any 2021 i unificarà tot el treball relacionat amb assumptes relatius al clima en diferents parts del banc. «En absència d’una transició ecològica, els riscos físics a Europa es concentren de manera desigual entre països i sectors de l’economia», ha advertit la seva presidenta, Christine Lagarde.

El centre, en el qual treballaran deu economistes del BCE, estudiarà l’impacte de la crisi climàtica en l’economia i incorporarà les consideracions relacionades amb el clima en la política monetària de l’organisme. El seu funcionament serà revisat cada tres anys. Així, s’encarregarà de donar forma i dirigir l’agenda climàtica del BCE a nivell intern i extern. Les seves activitats s’organitzaran en línies de treball, que van des de la política monetària fins a les funcions prudencials.

Fons de bons verds

La decisió arriba després de la presentació dels resultats preliminars de l’examen de resistència al risc climàtic que està portant a terme la institució per avaluar el seu impacte en el sector bancari en un horitzó de 30 anys.

El BCE invertirà en un fons de bons verds emès pel Banc de Pagaments Internacionals (BPI) per finançar la producció d’energia renovable, projectes eficients amb l’energia i altres projectes mediambientals. Una inversió en què participarà el Banc d’Espanya.

Notícies relacionades

Lagarde ha recordat que la institució ha sol·licitat que els bancs realitzin una autoavaluació del risc climàtic i elaborin plans d’acció, que començarà a valorar aquest any, mentre que el 2022 portarà a terme «una prova d’estrès climàtic a nivell bancari».

Referent a això, ha reconegut que el paper actiu del BCE en alguns mercats «pot influir en el desenvolupament de certs segments del mercat», a més de les mesures implementades per la institució respecte als seus fons propis i fons de pensions, on ha elevat el pes dels bons verds al 3,5% l’any passat i planeja augmentar-la encara més, ja que s’espera que aquest mercat creixi en els pròxims anys.