Bèlgica prohibeix tots els viatges no essencials fins a l’1 de març

Qui torni de l’estranger haurà de subscriure una declaració constatant que el viatge era essencial i posar-se en quarantena 10 dies

Bèlgica prohibeix tots els viatges no essencials fins a l’1 de març
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Tot i que les xifres de contagis es mantenen relativament estables a Bèlgica, el temor a la propagació de les noves variants de Covid-19 i a una tercera onada ha fet que aquest divendres les autoritats belgues prohibeixin tots els viatges «no essencials» des del 27 de gener fins a l’1 de març. La decisió, adoptada pel comitè de concertació, té l’objectiu d’impedir els desplaçaments turístics o recreatius, especialment de cara a les vacances de Carnaval a mitjans de febrer, així com evitar l’arribada al país de turistes estrangers per evitar una repetició de la situació viscuda l’any passat. La mesura arriba menys de vint-i-quatre hores després que els 27 líders de la UE obrissin la porta a noves restriccions.

Això significa que durant una mica més d’un mes només es podrà entrar o sortir del país en viatges considerats «essencials» com els desplaçaments professionals. La decisió, no obstant, inclou algunes excepcions. Estaran autoritzats per exemple els desplaçaments d’habitants transfronterers, sense sotmetre’s a cap tipus de quarantena sempre que el viatge duri menys de 48 hores, les visites de pares separats als seus fills que visquin a països fronterers, els desplaçaments d’estudiants, així com els viatges per imperatiu familiar, per malaltia o defunció.

Notícies relacionades

Els ciutadans belgues i residents que tornin de l’estranger durant aquest període hauran de firmar una declaració d’honor constatant que el seu viatge era essencial i sotmetre’s posteriorment a una quarantena que passarà de 7 a 10 dies. Segons els experts, aquest canvi es deu al fet que una tercera part dels pacients continuen tenint una càrrega viral important encara el setè dia. En cas d’incompliment hi haurà sancions.

Les perruqueries podran obrir

Davant la decisió del Govern de limitar la mobilitat al màxim possible, les autoritats belgues han accedit a reobrir algunes activitats de contacte, com les perruqueries i salons d’estètica, a mitjans de febrer sempre que els contagis no es disparin les pròximes setmanes i la situació sanitària ho permeti. Les regles, en qualsevol cas, seran molt estrictes. Els clients s’hauran d’esperar fora de l’establiment, només hi podrà haver dues persones màxim per a les superfícies d’entre 10 i 20m² i les portes i finestres hauran d’estar obertes. Els clients hauran de portar mascaretes quirúrgiques mentre que els professionals, de forma imperativa, mascaretes FFP2. Els menors de 13 anys podran estar acompanyats d’un adult però a partir dels 6 anys hauran de portar també la boca i el nas tapats.