Nova era

Una altra família, i altres formes, a la Casa Blanca

  • Mesures contra el coronavirus al 1.600 de l’avinguda Pennsilvània seran el primer senyal del canvi dels Trump a Joe i Jill Biden

  • Amb la nova família presidencial retornen les mascotes i una primera dama determinada a reforçar el seu treball dins i fora

Una altra família, i altres formes, a la Casa Blanca
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Hi ha convenciment, i fins i tot esperança, a Washington que amb Joe i Jill Biden la Casa Blanca tornarà a acollir reunions diplomàtiques i d’esperit bipartidista que s’havien fet comuns en administracions anteriors, però que es van interrompre amb Donald i Melania Trump, actes amb alts representants del món de la cultura o l’entreteniment i sopars d’Estat amb què contribuir a reparar relacions diplomàtiques fetes malbé durant els últims quatre anys. De moment, no obstant, aquesta agenda haurà d’esperar. En una de les incomptables mostres de contrast entre la flamant família presidencial i la que aquest dimecres desallotjava la Casa Blanca el combat contra el coronavirus ara és prioritat al 1.600 de l’avinguda Pennsilvània, i la vida social a la mansió haurà d’esperar.

La mateixa Casa Blanca on amb Trump es va propagar el virus en almenys tres brots i on la cerimònia de presentació al Rose Garden de la jutge del Suprem Amy Coney Barrett es va confirmar com un esdeveniment supercontagiador, ha sigut sotmesa ja a una neteja a fons, però els canvis són més significatius. De la laxitud dels Trump amb l’ús de mascaretes es passarà ara al requeriment per a tot el personal de portar-les, segons ha revelat una font de l’equip de transició del demòcrata a la revista ‘The Atlantic’. A més, tots els assistents que interactuïn a la Casa Blanca amb el president i la vicepresidenta Kamala Harris estaran obligats a vacunar-se, estarà limitat el personal a l’ala oest i les proves per a tots els empleats del complex de més de 5.000 metres quadrats (i 132 habitacions) seran freqüents.

Insolències

Aviat quedaran només per al record, l’hemeroteca i els llibres d’història les últimes insolències dels Trump als seus successors, que van més enllà de l’absència de la investidura o del greu fet que el republicà no hagi reconegut mai la legítima victòria del seu successor. Perquè han trencat fins i tot tradicions tan protocol·làries com la de rebre els seus successors (una tasca que aquest dimecres quedava encarregada al cap dels uixers, Timothy Harleth) o la que la primera dama sortint ofereixi un te i una visita per la residència presidencial a la seva successora.

Notícies relacionades

No és que Jill Biden, que va ser amiga i aliada de Michelle Obama quan el seu marit era vicepresident, necessiti la guia de Melania, que segons una enquesta de CNN marxa amb l’índex d’aprovació més baix de la història de primeres dames, 42%. La doctora en educació, que arriba al càrrec amb la intenció de trencar motllos i mantenir la seva feina de professora en una universitat comunitària, coneix bé la casa i el potencial del càrrec. I ja ha anunciat que reprendrà la iniciativa Joining Forces d’ajuda a famílies de militars i veterans (com ho van ser el seu pare i el difunt Beau Biden), en la qual va començar a treballar amb Obama el 2011. (Melania, que sense ironia es va centrar en la iniciativa ‘Be best’, contra el ‘bullying’ a internet, va deixar el focus del treball en les famílies militars en la segona dama, Karen Pence).

Amb els Biden hi ha molts altres canvis, grans i petits, a la Casa Blanca. Arriba el segon president catòlic, i practicant, després de JFK. I tornen les mascotes, una qüestió gens fútil als EUA. A més de dos pastors alemanys, Champ i Major, que serà el primer a la mansió presidencial adoptat d’una gossera, hi ha anunciat també gat presidencial.