Canvi a la Casa Blanca

Biden crida a la unitat després de jurar el càrrec com a nou president dels Estats Units

Joe Biden  flanked by incoming US First Lady Jill Biden takes the oath of office as the 46th US President by Supreme Court Chief Justice John Roberts during the swearing-in ceremony of the 46th US President on January 20  2021  at the US Capitol in Washington  DC  (Photo by Brendan SMIALOWSKI   POOL   AFP)

Joe Biden flanked by incoming US First Lady Jill Biden takes the oath of office as the 46th US President by Supreme Court Chief Justice John Roberts during the swearing-in ceremony of the 46th US President on January 20 2021 at the US Capitol in Washington DC (Photo by Brendan SMIALOWSKI POOL AFP) / BRENDAN SMIALOWSKI

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El demòcrata Joe Biden, de 78 anys, s’ha convertit fa tan sols uns minuts en el 46è president dels Estats Units. Després de jurar el càrrec, Biden ha fet diverses crides a la unitat en un discurs que marca l’inici d’un mandat de quatre anys. «Avui és el dia d’Amèrica, el dia de la democràcia, de l’esperança i la renovació». Amb aquestes paraules ha començat el seu discurs, en una cerimònia d’investidura inèdita en la història del país. Biden ha demanat als americans «que s’uneixin. Units podem fer grans coses».

El nou president ha al·ludit en diverses ocasions als successos del Capitoli, del 6 de gener passat, i ha dit «que hem de fer front al supremacisme blanc que ataca a la democràcia. Hem de confrontar-lo i vèncer-lo. La recepta per a Biden per aconseguir-ho «no són paraules, sinó la unitat». «Hem d’acabar amb aquesta guerra entre republicans i demòcrates», ha dit en un altre moment de la seva intervenció.

Biden ha dit «sé que les forces que ens divideixen són profundes i reals, però també que no són noves», en referència, entre altres problemes, al racisme. També s’ha referit a la pandèmia com un dels reptes principals als quals ha de fer front en aquest inici de mandat. Els Estats Units se situen al capdavant del món amb més de 24,5 milions de contagis i 401.000 morts, segons el recompte de la Universitat Johns Hopkins. Biden ha recordat que la pandèmia ha causat més morts entre nord-americans que les últimes guerres en què ha participat el país

Abans de la presa de possessió de Biden, ha jurat el càrrec la vicepresidenta, Kamala Harris, que s’ha convertit en la primera dona en la història del país a ocupar aquest lloc.

Absència notòria

Notícies relacionades

 El nou president dels Estats Units ha jurat el càrrec en una ciutat presa per l’Exèrcit i amb només la presència d’uns 1.500 convidats, entre els quals els expresidents Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama, i amb la notòria absència del president sortint, Donald Trump que aquest matí ha abandonat la Casa Blanca amb destinació a la seva residència a Florida. «Tornarem d’alguna manera», ha dit Trump abans d’abandonar Washington. Després de la marxa de Trump de la Casa Blanca, ha transcendit que tant ell com la seva dona han deixat unes notes de benvinguda als futurs inquilins, segons fonts citades per la CNN que no han pogut aclarir el contingut d’aquests missatges.

Abans de la cerimònia Biden ha passat la nit a la Blair House, la residència oficial per a convidats a Washington. La jornada del nou mandatari, que a Twitter ja ha celebrat que és «un nou dia als Estats Units», ha arrencat amb una missa a la qual ha acudit també Harris. Després la comitiva s’ha desplaçat fins a la seu del Congrés nord-americà.