Una nova era

Trump: «El moviment que hem posat en marxa només està començant»

  • El president sortint continua sense reconèixer la victòria legítima de Biden en el seu missatge de comiat

  • «El perill més gran que afrontem és una pèrdua de confiança en la nostra grandesa nacional», diu

  • McConnell denuncia per primera vegada que el mandatari «va provocar» la turba que va assaltar el Capitoli

Trump: «El moviment que hem posat en marxa només està començant»
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

A menys de 24 hores d’abandonar la presidència dels Estats Units, Donald Trump s’ha acomiadat de la nació aquest dimarts amb un missatge pregravat en vídeo en el qual, una vegada més, ha continuat sense reconèixer la victòria legítima de Joe Biden en les eleccions. Enfrontat a un segon ‘impeachment’ que es desenvoluparà amb ell ja fora de la Casa Blanca, ha demostrat també la seva voluntat de mantenir-se en l’arena pública o, si més no, de recordar el pes polític dels seus 74 milions de vots. «El moviment que hem posat en marxa només està començant», ha dit.

Com ja va fer la setmana passada, Trump ha remarcat que a les dotze del migdia d’aquest dimecres prendrà possessió una nova Administració per l’èxit de la qual va assegurar que resarà i a la qual va estendre «els millors desitjos» i «sort». Però una vegada més el nom de Biden no apareixia en les seves paraules, tot i que parlés durant gairebé 20 minuts.

 Era temps dedicat majoritàriament a repassar-se a si mateix en termes grandiosos, retratant-se com «l’únic veritable outsider que ha guanyat mai la presidència», o defensant que ha aconseguit «més del que qualsevol pensava possible. I ha repassat orgullós accions de la seva Administració, de retallades d’impostos i deregulació a l’abandonament de l’Acord del Clima de París o que, sota el seu mandat, no hagin començat noves guerres.

Llegida seguint un guió, sense improvisacions, la intervenció contenia com el missatge de vídeo que va fer públic sota pressió dels seus assessors hores després de l’assalt al Capitoli una denúncia a la violència política. «No es pot tolerar mai», ha declarat.

Patriotisme i divisió

Però el discurs estava ple també de pur Trump: missatges banyats de patriotisme sota la superfície dels quals circulen els mateixos corrents que durant el seu mandat han exacerbat la divisió. «El perill més gran que afrontem és una pèrdua de confiança en al nostra grandesa nacional», ha dit, per exemple, en un moment. «No pot prosperar una nació que perd la seva fe en els seus propis valors, història i herois», ha assegurat poc després. I el seu «tot el món importa» no és difícil de llegir en comparació a Black lives matter (les vides negres importen).

Notícies relacionades

Trump, que ha distribuït el vídeo a través del canal de la Casa Blanca a Youtube, ha denunciat també el que ha qualificat d’amenaces de «censura política i llistes negres». I ha assegurat que «Amèrica no és una nació espantadissa d’ànimes manses que necessiten ser emparades i protegides d’aquells amb qui estem en desacord. No és qui som», ha dit, afegint desafiador: «no és qui serem mai».

L’acusació de McConnell

Hores abans que es distribuís per internet el seu missatge, a Trump l’hi arribava des del Senat un altre que l’ha de preocupar. En un discurs a la Cambra alta, Mitch McConnel, líder dels republicans al lloc en el qual es desenvoluparà el segon ‘impeachment’ a Trump, va declarar per primera vegada obertament que la turba que va assaltar el Capitoli «va ser provocada pel president». McConnell havia dit abans que «la massa va ser alimentada amb mentides» i va assenyalar també com a responsables de la provocació «una altra gent poderosa», però és Trump qui afronta un judici polític acusat d’«incitació a la insurrecció» i, si se’l condemna, pot pagar el preu polític per a ell definitiu: no ja la destitució d’un càrrec que ja no ostentarà sinó la prohibició, en cas de ser condemnat, de poder aspirar mai a cap altre càrrec públic.