Terratrèmol

Un sisme de 6,4 de magnitud fa tremolar diverses zones de l’Argentina

De moment no s’han reportat ferits ni hi ha un càlcul de danys materials

Un sisme de 6,4 de magnitud fa tremolar diverses zones de l’Argentina
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un sisme de 6,4 graus de magnitud i a vuit quilòmetres de profunditat es va sentir fortament a la província argentina de San Juan (oest, frontera amb Xile), on va tenir l’epicentre, però també a la veïna Mendoza i en menor mesura en altres zones del país, van informar aquest dimarts a la matinada fonts oficials.

Segons l’Institut Nacional de Prevenció Sísmica, la tremolor es va produir a les 23.46 hora local (2.46 GMT), a prop de la localitat de Media Agua, al sud de la capital provincial, i de moment no s’han reportat ferits ni una comptabilització de danys materials.

«En aquest moment vull transmetre calma a les famílies, després del sisme que hem viscut a #SanJuan. Posem en pràctica totes les mesures que hem après per prevenir incidents, mentre estem abocats a conèixer-ne l’impacte per col·laborar en tot el necessari», va escriure el governador provincial, Sergio Uñac, a Twitter.

Miguel Castro, del centre sismològic de Mendoza, va dir en declaracions al canal TN que com que és «tan gran la magnitud i tan petita la profunditat» s’ha percebut en altres zones del país, ja que «les ones sísmiques viatgen molts quilòmetres, més quan es tracta d’una magnitud d’aquesta envergadura».

L’expert va afegir que el terratrèmol li va fer recordar el del 23 de novembre delñ 1977, que va ser de magnitud 7,4, d’acord amb l’escala de Richter, amb 65 morts i més de 300 ferits.

«Però en aquesta ocasió l’epicentre va estar ubicat a uns 47 quilòmetres al sud-oest de la ciutat de San Juan, on hi ha una sèrie de falles actives que pertanyen a la vall de Pie de Palo. I també hi ha molt a prop una falla que s’ubica amb sortida a la superfície al riu San Juan», va afirmar.

Iaron Kolker, veí del centre de San Juan, capital provincial, va dir a EFE que el sisme va ser «breu», de no més de 10 o 15 segons, però «es va moure tot».

Segons la seva opinió, va ser només un gran ensurt, ja que va poder parlar amb coneguts a través de grups telefònics i ningú ha patit pèrdues».

Segons va explicar, entorn de les 00.45 hora local (3.45 GMT) va tornar a notar-se una nova tremolor suau.

A més, usuaris de les xarxes socials de San Juan i altres parts del país, com Córdoba (centre) van pujar vídeos en els quals s’aprecia la tremolor.

Notícies relacionades

San Juan és una de les zones amb més incidència sísmica de l’Argentina, i és allà on el 1944 es va registrar el pitjor terratrèmol viscut al país, que va causar la mort d’unes 10.000 persones.

És per això que compta amb edificacions preparades per suportar aquest tipus de fenòmens naturals.