A la plaça dels Museus

La policia dispersa una protesta contra el confinament a Amsterdam

  • Simpatitzants d’extrema dreta i seguidors del moviment antivacunes van convocar una concentració il·legal contra el Govern de Mark Rutte, que acaba de dimitir

La policia dispersa una protesta contra el confinament a Amsterdam
2
Es llegeix en minuts

La Policia d’Amsterdam ha dispersat aquest diumenge una manifestació no autoritzada a la Museumplein, la plaça dels Museus, amb canons d’aigua i càrregues a cavall, que havia reunit prop de 2.000 persones per protestar contra el confinament i les mesures anticovid del Govern del primer ministre, Mark Rutte, que ha anunciat la seva marxa per un escàndol relacionat amb el repartiment d’uns ajuts socials.

Sota el lema ‘¡Mai més voteu el Gabinet Rutte!’, entre 1.500 i 2.000 persones es van reunir al davant del Rijksmuseum, malgrat la prohibició de les autoritats de la capital holandesa, com a part del paquet de mesures per evitar més contagis de coronavirus.

Entre els manifestants, que no portaven mascaretes, hi havia simpatitzants d’extrema dreta i seguidors del president dels Estats Units, Donald Trump, tal com reflectien algunes de les pancartes que es van brandir, així com partidaris de les teories de la conspiració i antivacunes, segons informa la premsa holandesa.

Les autoritats han confirmat la detenció de diverses persones, tot i que no ha precisat el nombre exacte dels arrestats. L’emissora ENS ha informat que la Policia ha tingut dificultats per fer retrocedir els manifestants, que van llançar focs artificials contra els agents.

La protesta, organitzada pel moviment ‘Nederland en resistència’, no comptava amb l’autorització de les autoritats d’Amsterdam, que la setmana passada havien proposat sense èxit traslladar la mobilització cap a Westerpark, un parc urbà situat al nord-oest del centre de la ciutat, amb un temps de durada de dues hores i amb una participació de 500 persones com a màxim.

Divendres passat el Govern dels Països Baixos va presentar la seva dimissió després de veure’s assetjat per un escàndol sobre ajuts socials, després que s’hagi confirmat que nombroses famílies es van veure obligades a tornar diners després de ser acusades de frau de manera injustificada.

Notícies relacionades

La dimissió del gabinet arriba dos mesos abans de les eleccions parlamentàries, previstes per al 17 de març i en les quals el partit de Rutte, el Partit Popular per la Libertad i la Democràcia (VVD), figura de nou com a favorit. El mandatari ha descartat que tingui pensat dimitir com a líder de la seva formació política.

El primer ministre ja havia avançat que seguiria en funcions passés el que passés, entre altres raons per evitar un buit en plena pandèmia de Covid-19. El monarca ha ara d’estudiar la dimissió i, en principi, demanarà al Govern que es mantingui de manera interina a l’espera de la celebració dels comicis de març.