Crítiques a Rússia

Els equips de Biden i Trump demanen l’alliberament «immediat» de Navalni

  • L’opositor rus, presumptament enverinat pel règim de Putin, va ser arrestat a Moscou procedent d’Alemanya

Els equips de Biden i Trump demanen l’alliberament «immediat» de Navalni
2
Es llegeix en minuts

Tant el Govern dels Estats Units com l’assessor de seguretat nacional del president electe dels EUA, Joe Biden, van exigir aquest diumenge l’alliberament immediat de l’opositor rus Aleksei Navalni, detingut a l’arribar a Rússia en un vol procedent d’Alemanya.

«El senyor Navalni hauria de ser alliberat immediatament, i els responsables de l’inadmissible atac contra la seva vida han de retre comptes», va escriure Jake Sullivan, assessor de seguretat nacional de Biden, en un missatge publicat en el seu compte de Twitter.

«Els atacs del Kremlin al senyor Navalni no només són una violació de drets humans, sinó un afront al poble rus, que vol que s’escoltin les seves veus», va afegir Sullivan.

Unes hores després, el secretari d’Estat sortint dels Estats Units, Mike Pompeo, es va pronunciar també sobre el cas i va condemnar «rotundament la decisió de Rússia» d’arrestar Navalni, «l’últim en una sèrie d’intents de silenciar-lo a ell i a altres figures de l’oposició». «Aleksei Navalni no és el problema. Exigim el seu alliberament immediat i incondicional», va dir Pompeo en un comunicat.

El titular d’Exteriors, que abandonarà el càrrec d'aquí menys de tres dies, va remarcar que «els líders polítics segurs de si mateixos no temen les veus que hi» competeixen ni «detenen injustament opositors», i va instar el Kremlin a permetre que «tots els partits i candidats» que vulguin competir en el procés electoral puguin fer-ho.

Navalni va ser detingut aquest diumenge per la policia en el control de passaports de l’aeroport Xeremètievo de Moscou, on va aterrar procedent d’Alemanya, després de recuperar-se durant gairebé cinc mesos de l’enverinament que va patir a l’agost.

L’opositor ha responsabilitzat directament el president rus, Vladímir Putin, del seu enverinament, que segons els exàmens toxicològics alemanys, es va produir amb una substància utilitzada en la producció d’armes químiques i que pertany al grup de l’agent tòxic Novitxok.

El missatge de Sullivan, que quan Biden juri el càrrec aquest dimecres 20 es convertirà en l’assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, és un senyal de la política ferma cap a Moscou que planeja mantenir la nova administració nord-americana.

Tot i que les relacions entre els Estats Units i Rússia han sigut tenses durant el mandat de Donald Trump, el mateix president sortint ha evitat criticar directament Putin, i no va voler condemnar clarament les seves accions en el cas de Navalni.

La postura de Trump va provocar que la política nord-americana cap a Rússia resultés contradictòria, i el mandatari va arribar fins i tot a desafiar les conclusions de les agències d’intel·ligència dels EUA pel que fa a la presumpta interferència russa en les eleccions presidencials del 2016.

Notícies relacionades

Quan arribi al poder aquest dimecres, Biden haurà de prendre a curt termini almenys una decisió relacionada amb Rússia: la possibilitat de prorrogar el tractat Nou Start o Start 3 per a la reducció d’armes nuclears, l’únic que queda entre les dues potències i que expira el pròxim 5 de febrer.

Durant una entrevista l’octubre passat amb la cadena CBS News, Biden va esmentar Rússia quan li van demanar identificar el país que més «amenaça la seguretat» dels Estats Units, mentre que Trump va esmentar la Xina.

Temes:

Rússia