Repressió a Rússia

El líder opositor rus Navalni és detingut després d’aterrar a Moscou

El líder opositor rus, enverinat a l’estiu amb Novitxok, torna al seu país malgrat l’amenaça de ser arrestat tot just baixar de l’avió

La fiscalia ha advertit els partidaris del bloguer contra qualsevol intent d’organitzar «actes multitudinaris il·legals» a l’aeroport d’arribada

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Alekséi Navalni, el bloguer anticorrupció i principal líder de l’oposició a Rússia, ha sigut detingut per la policia aquest diumenge just a l’aterrar a l’aeroport de Xeremetievo, on s’ha desviat el seu vol després de la tensió generada al de Vnúkovo, on l’esperaven periodistes i altres activistes russos crítics amb el règim de Vladímir Putin.

Davant l’esperada arribada, hi ha hagut càrregues de la policia antiavalots desplegada a la terminal, que ha acabat expulsant grups de periodistes que havien entrat amb bitllets falsos i detenint Liobov Sobol, la número dos del moviment de Navalni, així com altres activistes. Davant aquesta situació, el vol de Navalni ha sigut desviat a Xeremetievo, un altre aeroport de Moscou, on ha aterrat cap a les 18 hora espanyola.

Abans de ser detingut per la policia, el líder opositor ha demanat disculpes per la desviació del vol, un acte que ha atribuït a l’«estupidesa» del govern rus. En una roda de premsa improvisada, ha assegurat que els casos legals oberts contra ell són una «fabricació» del Kremlin i que la «veritat» i la «raó» estan de part seva.

Un Moscou al ralentí, després de diversos dies de fortes nevades i temperatures gèlides d’entre 15 i 20 graus sota zero. Un dispositiu policial ja ostensible a l’aeroport de Vnúkovo hores abans de l’aterratge de l’avió. I una amenaça emesa en les últimes hores per la fiscalia moscovita i dirigida als opositors, advertint-los de les conseqüències d’organitzar «actes multitudinaris il·legals».

En aquest marc de fred polar i tensió política, Navalni torna aquesta tarda al seu país després d’haver-se recuperat, en un hospital d’Alemanya, de l’intent d’assassinat patit a l’estiu amb Novitxok, un agent tòxic d’ús militar ideat durant l’era soviètica. Enmig d’una expectació creixent, la fiscalia de Moscou ha recordat, en les hores prèvies a l’arribada de l’activista, que qualsevol acte que tingui lloc a l’aeròdrom «no ha sigut coordinat amb les autoritats executives [de la ciutat] d’acord amb l’estipulat en la llei», i per tant, els seus organitzadors o participants «incorreran en delicte segons la legislació de la Federació Russa».

Mentre a l’aeroport de Vnúkovo, un dels quatre aeròdroms amb què compta la capital russa, ja era ben visible el desplegament policial hores abans de l’aterratge de l’avió, els mitjans de comunicació independents han informat de la detenció d’alguns membres del Fons contra la Corrupció (FBK, per les seves sigles en rus) que es dirigien des de Sant Petersburg a Moscou a rebre Navalni, segons informa el portal informatiu local ‘Fontanka’. En concret, es tracta d’Irina Fatianova, al capdavant del moviment opositor a la segona ciutat russa, i l’activista Ilià Gantvarg. Pels canals de Telegram circulen informacions no confirmades que afirmen que els membres de les forces de seguretat enviats a l’aeroport han sigut alliçonats pels seus comandaments per portar màscares antigàs i escuts protectors, en previsió d’aldarulls.

Dilema per al Kremlin

La tornada de Navalni planteja un greu dilema al Kremlin, segons han recordat en els últims dies analistes independents com Tatiana Stanóvaia: si és arrestat a la seva arribada, l’activista opositor es converteix immediatament en un màrtir de la seva causa. Si, en canvi, es permet que continuï en llibertat i prossegueixi la seva activitat política a Rússia, el risc que se li planteja al Kremlin és aparèixer davant la ciutadania com un poder feble, en un moment de baixa popularitat del president rus, Vladímir Putin. De fet, l’enverinament, lluny d’allunyar-lo de l’activitat política, ha tingut exactament l’efecte contrari: ha incrementat el seu perfil, tant a l’interior com a l’exterior del país, cosa que ha desbaratat els intents del Govern rus de presentar-lo com un «fenomen marginal».

Notícies relacionades

Durant l’absència de Navalni, la justícia russa s’ha mobilitzat i ha obert noves investigacions judicials contra ell i ha desempolsegat velles causes. El servei penitenciari rus ha presentat una demanda per convertir en presó ferma una sentència de reclusió suspesa de tres anys i mig de durada dictada el 2014, al·ludint a una suposada violació dels termes de la seva llibertat condicional a causa de l’estada hospitalària a Berlín. El Tribunal Europeu de Drets de l’Home (TEDH) ja va dictaminar al seu dia que el condemnat havia sigut «privat» aleshores del seu dret a un «judici just».

Dos dies abans d’acabar-se el 2020, el Comitè d’Investigació de Rússia va tirar endavant un nou cas criminal contra el bloguer sota l’acusació d’haver-se apropiat de quatre milions d’euros recaptats per diverses oenagés. A l’anunciar la seva tornada, Navalni va negar totes aquestes acusacions i les va qualificar de «fabricacions» judicials destinades a atemorir-lo i empènyer-lo a replantejar-se el viatge.