Per la pandèmia

Suïssa inventa ‘la mili’ a casa

  • Uns 5.000 reclutes dels 15.000 efectius de l’exèrcit hauran d’iniciar la seva instrucció des de casa, per via telemàtica, per evitar contagis per coronavirus

Suïssa inventa ‘la mili’ a casa
2
Es llegeix en minuts

El govern suís acaba d’aprovar una curiosa proposta per reduir el risc de contagi per coronavirus a les casernes militars: ‘la mili’ a casa. D’aquesta manera, milers de reclutes de l’exèrcit suís hauran de començar el servei militar a casa seva sense la necessitat d’estar amuntegats a les casernes.

L’exèrcit suís, que està estructurat com una milícia en què diversos militars professionals dirigeixen totes les activitats, està compost per uns 15.000 efectius. Es tracta de reclutes, entre homes i dones, que han de complir quatre mesos d’instrucció i fer entrenaments anuals de tres setmanes. Aquesta modalitat fa que els responsables militars considerin que el risc de contagi per coronavirus sigui elevat, ja que al no estar considerats com una ‘bombolla’ controlada de convivència, un infectat pugui propagar la malaltia a les casernes.

Mesura de seguretat

D’aquesta manera, el nou concepte de ‘la mili’ a casa, introduirà algunes novetats. De moment ja s’ha procedit a esglaonar l’entrada de reclutes a l’escola d’instrucció, «per garantir que qualsevol recluta amb test positiu de Covid-19 sigui tractat de forma òptima i que es puguin aplicar correctament les mesures d’aïllament i de quarantena», afirma el departament federal de defensa en una nota.

Els primers que s’han mobilitzat són els soldats sanitaris, que són essencials per reforçar la presència de tropes als hospitals suïssos, i que entraran a la caserna aquest dilluns. De moment 5.000 dels 15.000 efectius de la milícia hauran d’esperar a casa per presentar-se a les casernes militars i hauran d’iniciar la seva instrucció per via telemàtica. Militars ‘de pantalla’, vaja.

Daniel Reist, portaveu de l’exèrcit suís, va assenyalar a AFP que «durant la setmana passada tots van rebre el programa, amb mòduls que han de fer a casa». Es tracta d’una formació teòrica que es fa a distància, cada un amb el seu ordinador. «Partim del principi que algú que segueix les lliçons amb serietat necessita sis hores de teletreball al dia», diu Reist.

Instrucció ‘online’

Notícies relacionades

Les temàtiques d’aquest servei militar a casa són molt àmplies i inclouen diversos aspectes, que van des del coneixement del reglament militar a la protecció sanitària, passant per un repàs de les armes bacteriològiques i químiques, així com del funcionament de cada arma de servei. A més, els reclutes ‘digitals’ hauran de complir quatre hores d’entrenament esportiu cada setmana. Allò d’assajar la marxa militar per a les desfilades, de moment, no està contemplat.

Tot aquest procés portarà tres setmanes en què es comptabilitzaran els dies complerts i seran jornades d’instrucció remunerada. Quan entrin a la caserna, tots els reclutes seran sotmesos a exàmens teòrics i pràctics per establir si han aprofitat el seu període de ‘mili’ a casa. Els que suspenguin, no disposaran de permisos per sortir.