Pena de mort

Les autoritats federals executen un altre home sis dies abans de la sortida de Trump

Cory Johnson va ser condemnat per participar en set assassinats el 1992

Les autoritats federals executen un altre home sis dies abans de la sortida de Trump
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats federals dels Estats Units van executar dijous un extraficant de drogues condemnat a mort per una sèrie d’assassinats i planegen una execució final divendres, cinc dies abans de la sortida de Donald Trump de la Casa Blanca.

Cory Johnson, un afroamericà de 52 anys, va rebre una injecció letal a la Penitencieria Federal de Terre Haute a Indiana i va ser declarat mort a les 11.34 h (04.34 GMT).

El 1992 va formar part d’una colla que va cometre una dotzena d’assassinats, inclosos membres de bandes rivals, a l’àrea de Richmond, a Virgínia. Va ser sentenciat per un tribunal federal per la seva participació en set.

Les seves últimes paraules van ser per als familiars de les seves víctimes. «Volia dir abans que ho sentia, però no sabia com. Espero que trobin la pau», va dir en particular.

Dustin Higgs, un home negre de 48 anys condemnat per ordenar el segrest i assassinat de tres dones joves a prop de Washington el 1996, correrà la mateixa sort divendres.

Els dos homes havien contret Covid-19 al desembre i un jutge va decidir dimarts posposar les seves execucions durant diverses setmanes.

El tribunal havia estimat que els seus pulmons no estaven completament recuperats i la injecció de pentobarbital podia causar-los sofriments contraris a la Constitució, que prohibeix les sentències «cruels», però un tribunal d’apel·lacions va anul·lar aquesta decisió dimecres i el Tribunal Suprem va decidir al seu favor dijous a la nit.

També va rebutjar una altra apel·lació dels advocats de Cory Johnson, que s’ocupava de la seva discapacitat intel·lectual. «Cory no tenia les facultats per ser el» capo de la droga «que el Govern ha retratat falsament durant gairebé 30 anys. Amb prou feines podia llegir i escriure», van escriure Donald Salzman i Ronald Tabak, lamentant en un comunicat la seva execució, segons ells, «contrària a la Constitució».

«Deshonor»

El Tribunal Suprem va ser reformat radicalment per Donald Trump i ara sis dels nou jutges són conservadors, de manera que, durant mesos, han donat llum verda sistemàtica a l’Administració republicana en els casos de pena capital.

El president republicà, fervent partidari de la pena de mort, igual com els seus votants més conservadors, ha ignorat per la seva part totes les sol·licituds d’indult que li han dirigit els condemnats.

A diferència dels estats que han suspès les execucions des de l’inici de la pandèmia per minimitzar els riscos de propagació del virus, la seva administració va reprendre al juliol, després d’una pausa de 17 anys, les execucions federals, i des d’aleshores han seguit a un ritme que no s’havia vist mai.

Dotze nord-americans han rebut injeccions letals a Terre Haute des de l’estiu, inclòs Johnson, i, per primera vegada en gairebé 70 anys, una dona, executada dimarts malgrat els dubtes sobre la seva salut mental.

El president electe Joe Biden, que prestarà jurament dimecres, s’oposa a la pena de mort i ha promès treballar amb el Congrés per mirar d’abolir-la en l’àmbit federal.

Els parlamentaris demòcrates van presentar dilluns un projecte de llei amb aquest objectiu. El seu partit ha recuperat el control del Senat i podria tirar endavant.

Notícies relacionades

Els esforços de l’Administració republicana per portar a terme les execucions tan a prop de la transferència del poder han generat fortes crítiques entre els defensors dels drets humans.

«Divendres hauria sigut l’aniversari número 92 del meu pare i res deshonra tant el seu llegat com aquestes execucions», va escriure Martin Luther King III, fill del líder del moviment de drets civils assassinat el 1968, a ‘The Washington Post’. «Ja s’han perdut massa vides negres a causa de la violència policial i la pandèmia», va afegir, destacant les fortes disparitats racials al corredor de la mort federal, on més de la meitat dels reclusos són negres.

Temes:

Estats Units