L’Associació Nacional del Rifle es declara en fallida

1
Es llegeix en minuts

La poderosa Associació Nacional del Rifle (ANR), el principal ‘lobby’ en favor de l’ús d’armes als Estats Units, ha presentat una petició de fallida en un jutjat mercantil de Dallas (Texas). L’entitat, amb gairebé 150 anys d’història, intenta així protegir-se jurídicament dels seus creditors, segons ha fet públic.

La petició judicial afirma que pretén reestructurar l’entitat per sortir del que qualifica com «un entorn polític i regulatori corrupte a Nova York», on està registrada. Segons el ‘lobby’, la petició no suposarà canvis immediats en les seves operacions o personal, i continuarà defensant «activitats contra la Segona Esmena» –que garanteix a la Constitució nord-americana el dret a tenir i portar armes amb les quals defensar-se– a través de cursos per aprendre a utilitzar les armes per tots els Estats Units.

L’entitat ha exercit durant les últimes dècades una forta pressió entre els legisladors, sobretot republicans, per frenar qualsevol intent de limitar la lliure compra de qualsevol tipus d’armes als EUA, on les matances s’han succeït en instituts i centres de treball, i els incidents armats a càrrec de la delinqüència són freqüents.

L’agost passat, la Fiscalia de Nova York va presentar una demanda per forçar la dissolució de l’entitat acusant els seus líders d’haver desviat milions de dòlars per a usos personals i per comprar el silenci i la lleialtat d’antics empleats. La demanda de la fiscal Laetitita James assenyalava el presumpte enriquiment il·lícit dels seus alts càrrecs, amb viatges pagats a les Bahames, jets privats i menjars cars que haurien suposat per a l’entitat unes pèrdues de 64 milions de dòlars en els últims tres anys, i que la van fer entrar en dèficit.

Notícies relacionades

La demanda de l’ANR, que ha tingut com a presidents l’actor Charlton Heston o el militar Oliver North, afirma que la petició de la fiscalia novaiorquesa viola el dret de l’entitat a la llibertat d’expressió i busca bloquejar la seva investigació. El litigi ara està obert.

La resposta de la fiscal James no s’ha fet esperar i ha qualificat de «tàctica d’evasió» la petició judicial i ha replicat que no permetrà que l’ANR utilitzi un procediment de fallida per escapar-se de les seves investigacions.