Interrupció de l’embaràs

L’Argentina promulga la llei de l’avortament per ampliar la «capacitat de decidir»

La votació en el Senat per validar la interrupció voluntària de l’embaràs va ser menys renyida de l’esperat

L’Argentina promulga la llei de l’avortament per ampliar la «capacitat de decidir»
5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de gairebé un segle de prohibicions, aquest dijous l’Argentina va inaugurar un nou capítol de la seva història amb la promulgació de la llei per a la interrupció legal de l’embaràs (IVE), culminant d’aquesta manera un procés que va arrencar fa anys als carrers i que avui arriba al desenllaç tan desitjat per la «marea verda», segons informa EFE.

En un acte breu però carregat d’emocions, el president argentí, Alberto Fernández, va rubricar la seva firma al decret de la llei d’IVE, la número 27.610, entre els aplaudiments i els crits de joia de les feministes que van assistir a la Casa Rosada per presenciar la promulgació definitiva d’aquesta norma.

Amb el lema «És llei» projectat a la seva esquena, Fernández va remarcar que el d’avui és «un dia de felicitat per a tothom», ja que aquesta llei permet crear una societat «una mica més igualitària i una mica més justa».

«Creieu-me que soc molt feliç d’estar posant-li fi al patriarcat, una gran injustícia que es vivia durant segles en la humanitat. El que estem fent és un gran pas, igualant en els seus drets les dones amb els homes, i donant a les dones la possibilitat de decidir», va afirmar el cap d’Estat argentí.

La promulgació de la llei per l’Executiu és l’últim pas perquè entri en vigor, després que el 30 de desembre passat el Senat argentí validés l’IVE per 38 vots a favor, 29 negatius i una abstenció, en una votació que va ser menys renyida de l’esperat.

Els detalls de la llei

Aquest mateix divendres, la llei es publicarà al Butlletí Oficial i des d’aleshores quedaran vuit dies perquè el seu compliment sigui obligatori a tot el territori nacional.

Aquesta normativa, impulsada per l’Executiu, permetrà interrompre voluntàriament l’embaràs fins a la setmana 14 de gestació de forma segura, legal i gratuïta, sempre en un màxim de 10 dies des del seu requeriment.

Més enllà d’aquelles 14 setmanes de termini, l’avortament només es permetrà sota les dues causes existents fins ara i que regeixen des de l’aprovació del Codi Penal el 1921: quan la vida de la mare corri perill o si l’embaràs va ser per una violació.

«Estem ampliant la capacitat de decidir, que no és poc. Crida l’atenció que al segle XXI estiguem discutint aquestes coses [...]. Ningú pot sentir-se en pau amb si mateix vivint en una societat sense igualtat, i la primera igualtat és que tots som éssers humans i ningú pesa més que un altre pel seu sexe», va afirmar el president argentí.

Posar fi a la clandestinitat, que cada any acabava amb la vida de desenes de dones a l’Argentina, va ser un dels objectius principals d’aquesta llei, tal com va recordar en la seva intervenció la secretària Legal i Tècnica del país austral, l’advocada Vilma Ibarra.

«[Hi havia] un gravíssim problema de salut pública a l’Argentina, que és l’avortament clandestí. Allà les dones han vist afectades la seva salut, allà, en aquesta clandestinitat, s’han vist humiliades, i avui venim a reparar-ho», va dir Ibarra, visiblement emocionada.

Per als col·lectius feministes que durant anys van clamar per l’avortament voluntari, aquest dia suposa el principi d’«una nova etapa», en què supervisaran de forma estreta el compliment de la llei.

«Estem molt contentes i satisfetes per la feina feta. Avui comença una nova etapa per a la campanya després de 15 anys d’haver-nos organitzat per aconseguir la llei. Continuarem militant perquè s’implementin tots els drets a tots els territoris», va dir a EFE en una conversa telefònica Jenny Rueda, portaveu de la Campanya Nacional pel Dret a l’Avortament Legal, Segur i Gratuït.

Desafiaments en la implementació

El Ministeri de Salut serà l’encarregat d’implementar la llei mitjançant el proveïment de Misoprostol –medicament que provoca l’avortament– en el sistema de salut públic, i amb la incorporació de l’IVE en el programa mèdic obligatori per a les mútues mèdiques privades i el sistema d’obres socials, els altres dos subsistemes de salut a l’Argentina.

Tot i que es preveu que l’IVE s’apliqui amb més rapidesa i facilitat en aquelles províncies que ja practicaven la interrupció legal de l’embaràs (ILE) –en aquelles causes en què estava permès–, encara hi ha províncies on aquest protocol no es va aprovar o on està prohibida la compra de Misoprostol.

De fet, legisladors de diferents regions, des de la del nord de Salta fins a la província central de Tucumán, ja han anunciat accions d’«inconstitucionalitat» per tirar per terra aquesta llei, de manera que presumiblement serà el Tribunal Suprem el que tindrà l’última paraula.

«Jo somio que tots entenguem amb aquesta amplitud el que estem aconseguint avui, i que deixin d’existir els colors que divideixen les dones, i tots comencem a veure una oportunitat per a una societat millor a partir d’ara», va afirmar sobre aquesta qüestió el president argentí.

Un avenç per a tot l’Amèrica Llatina

En qualsevol cas, la legalització de l’avortament voluntari consolida l’Argentina com un dels referents de l’Amèrica Llatina en avenços socials, ja que s’afegeix a altres fites com l’aprovació del matrimoni igualitari el 2010 i la llei d’identitat de gènere el 2012.

Els únics territoris que permeten la interrupció voluntària de l’embaràs a la regió són Cuba, l’Uruguai, Puerto Rico i la Guaiana, a més de Ciutat de Mèxic i l’estat mexicà d’Oaxaca, un club a què des d’avui també s’afegeix l’Argentina.

«Estem fent història. La lluita és el motor de la història, els drets i les llibertats sempre es van conquistar amb lluita, i avui som aquí perquè es va conjugar una llarga història de lluites», va afirmar durant l’acte la ministra de Dones, Gèneres i Diversitat, Elizabeth Gómez Alcorta.

Notícies relacionades

Després d’un 2020 marcat per la pandèmia de coronavirus i l’agreujament de la crisi econòmica, la promulgació d’aquesta llei suposa un baló d’oxigen per al president Alberto Fernández, que en el seu discurs d’aquest dijous va emfatitzar el valor de la paraula en política.

«He complert la meva paraula, avui tenim una societat millor, avui tenim una societat més igualitària, avui comencem a escriure una altra història, la de buscar més drets on encara existeixen els desequilibris. La batalla per la igualtat no ha acabat aquí», va acabar el mandatari peronista.