Estats Units

Kamala Harris diu que el nou Govern presentarà un pla de reforma migratòria

El projecte obrirà la porta a milions d’indocumentats perquè es converteixin en ciutadans

zentauroepp54475332 wilmington  de   august 13  sen  kamala harris  d ca   runni200813205333

zentauroepp54475332 wilmington de august 13 sen kamala harris d ca runni200813205333 / Drew Angerer

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vicepresidenta electa dels Estats Units, Kamala Harris, va dir aquest dimarts en una entrevista amb el canal hispà Univision que el nou Govern demòcrata encapçalat pel president electe, Joe Biden, «té planejat» presentar al Congrés un projecte de reforma migratòria, segons informa EFE.

En l’entrevista amb la periodista Ilia Calderón, del Noticiero Univision, Harris no va precisar la data en què el seu Govern presentarà el projecte de llei de reforma migratòria, tot i que Biden es va comprometre a promoure una reforma migratòria integral en els primers cent dies en el poder.

El pla facilitaria el camí perquè milions d’indocumentats que resideixen als Estats Units aconseguissin convertir-se en ciutadans, després d’un procés d’anys en el qual primer han d’arribar a l’estatus de residents legals permanents.

La vicepresidenta electa, filla d’origen indi i jamaicà, es va referir també a la situació dels joves immigrants indocumentats coneguts com ‘dreamers’ (somniadors), que van arribar al país abans de fer els 16 anys, per a qui, va dir, s’estendran les «proteccions».

Igual com per als immigrants que viuen emparats pels Tractats de Protecció Temporal (TPS), que podrien obtenir automàticament targetes de residència.

I va remarcar que el nou Govern «reconeixerà els més de 200.000 ‘somiadors’ que han sigut treballadors fonamentals durant la pandèmia de Covid-19 i els ho agrairà».

En aquest context, Harris va deixar clar que la voluntat del nou Govern serà assegurar-se que «les persones rebin vacunes independentment del seu estat migratori».

Els Estats Units, el país més afectat del món per la pandèmia del coronavirus, han registrat ja més de 22,7 milions de contagis confirmats i gairebé 380.000 morts, quan continuen incrementant-se els casos a tot el país.

El projecte del pla de reforma migratòria promès per Biden apostaria per mantenir unides les famílies migrants a la frontera, «no dividir-les», a més d’assegurar-se, va afegir Harris, que els «infants que arribin a la frontera tinguin assessoria legal» i «siguin tractats de manera justa».

Harris va recordar que el 2013, abans del Govern de Trump, hi havia republicans disposats a tirar endavant un pla de reforma migratòria integral, que després va ser desestimat per la Cambra de Representants.

Notícies relacionades

Per això, confia que l’«enfocament» del seu Govern tingui «cert recolzament bipartidista», tot i que «no serà fàcil», va reconèixer.

L’exsenadora per Califòrnia es va referir també a la implementació d’una política d’asil que contempli una «assessoria legal de les persones que busquen refugi» en aquest país i la disposició de recursos per a l’anomenat Triangle Nord d’Amèrica Central (Guatemala, Hondures i el Salvador) i Mèxic, amb fons que ajudin el desenvolupament de la pau.