Estats Units

Trump declara l’estat d’emergència a Washington

Dos policies del Capitoli, suspesos després de mostrar recolzament als assaltants en la presa de l’edifici

Trump declara l’estat d’emergència a Washington
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha decretat l’estat d’emergència al districte de Colúmbia, a la capital del qual, Washington, se celebrarà d’aquí uns dies la investidura del president electe, Joe Biden, i on fa menys d’una setmana una turba dels seus simpatitzants assaltava l’emblemàtic edifici del Capitoli, seu del poder legislatiu del país, segons informa Europa Press.

Trump ha al·ludit a «condicions d’emergència» davant la inauguració presidencial per prendre aquesta decisió, que permet al Departament de Seguretat Nacional i a l’Agència Nacional per a la Gestió d’Emergències intervenir i ajudar les forces de seguretat de la ciutat en cas de ser necessari. La vigència d’aquesta decisió és fins al 24 de gener.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, havia demanat hores abans al Departament de Seguretat Nacional reforçar la seguretat entorn del Capitoli de cara a l’esperat esdeveniment que inaugurarà una nova legislatura als Estats Units, després que ella mateixa emetés una ordre per estendre l’estat d’emergència i el toc de queda a la capital nord-americana durant quinze dies més.

Aquest anunci es dona coincidint amb l’alerta que ha emès l’FBI a la resta d’autoritats i agències federals davant la possibilitat de «protestes armades» a les diferents capitals estatals durant els dies previs a la imminent presa de possessió de Biden, prevista per al 20 de gener a l’escalinata del Capitoli a Washington.

Per la seva part, les autoritats han informat que dos agents de la Policia del Capitoli han sigut suspesos i almenys deu més estan sota investigació pel seu comportament durant l’assalt a la seu del poder legislatiu dimecres passat.

Les accions concretes que han motivat la suspensió són, d’una banda, una fotografia –una ‘selfie’– que es va fer un dels agents amb alguns dels assaltants que van prendre el Capitoli, mentre que, de l’altra, l’altre agent es va posar una gorra que deia «Fes Amèrica gran una altra vegada» (MAGA, per les seves sigles en anglès).

Així ho ha explicat el congressista per Ohio i president d’un subcomitè que supervisa la Policia del Capitoli, Tim Ryan, que ha detallat com aquest últim agent va dirigir un grup de gent al voltant de l’edifici, segons recull la cadena de televisió CNN.

El paper que va tenir la Policia del Capitoli durant l’assalt ha sigut àmpliament qüestionat pels representants polítics i figures d’alt nivell, ja que la manifestació de seguidors de Trump, que coincidia amb la certificació en el Congrés de la victòria de Biden, s’havia anunciat des de feia dies i les mesures de seguretat s’han posat en entredit.

Notícies relacionades

La condemna a la manera d’actuar d’aquest cos de seguretat va motivar la dimissió del seu cap, Steven Sund. S’ha comparat la resposta dels agents de dimecres amb la portada a terme durant les manifestacions a l’estiu davant el Capitoli amb motiu del moviment Black Lives Matter, quan les protestes van ser durament reprimides malgrat el caràcter pacífic.

En aquest sentit, diversos membres del partit demòcrata en el Congrés han plantejat les possibles simpaties que pot ser que tinguessin els agents del Capitoli amb els assaltants i que, fins i tot, els haurien permès l’accés a l’edifici, com sembla que assenyalen els vídeos difosos per les xarxes socials d’aquella jornada.