crisi sanitària global

L’Índia afronta la major i més complexa campanya de vacunació del món

  • El procés comença dissabte i el pla és haver vacunat 300 milions de persones a l’agost

  • En principi, el Govern no contempla la vacunació universal, sinó arribar a una massa crítica que trenqui la transmissió

  • Hi ha dos fàrmacs disponibles, tot i que un encara no ha complert la tercera fase dels assajos

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

L’Índia afronta la més gran i complexa campanya de vacunació del món amb un Govern que ha acumulat disbarats contra el coronavirus. D’una banda hi ha els 1.350 milions d’habitants, les infraestructures precàries i la dèbil cobertura sanitària; de l'altra, l’excepció a l’exemplar gestió asiàtica de la pandèmia. És desaconsellable la calma que exhibeix la Xina, amb un repte demogràfic similar però amb el virus embridat i l’economia encarrilada. A l’Índia només la superen els Estats Units en contagis i passa una recessió històrica. 

Les autoritats han donat llum verda a dues vacunes per a la imminent campanya que a l’agost haurà cobert 300 milions de persones si es compleix el pla. El full de ruta contempla el seu inici dissabte amb el personal mèdic, voluntaris, policies, soldats i la població més fràgil. L’evolució de la pandèmia dictarà l’estratègia futura, ha aclarit Delhi, però no es contempla la vacunació universal, sinó arribar a una massa crítica que trenqui la transmissió. L’aprovació va ser saludada pel primer ministre, Narendra Modi, com el punt d’inflexió en la lluita contra la pandèmia. «Tots els indis se sentiran orgullosos que les dues vacunes es fabriquin a l’Índia», va avançar. 

Sobre la vacuna Covishield, desenvolupada per AstraZeneca i la Universitat d’Oxford, no es debat. La dissenyada pel laboratori Bharat Biotech i un institut nacional, coneguda com Covaxin, no ha completat la tercera fase d’assajos i ningú ha revelat encara quina és la seva eficàcia. La seva accelerada aprovació desborda fins i tot les comprensibles urgències i se sospita que ha influït menys la salut que l’inflamat nacionalisme de Modi. «Ha sigut prematura i pot ser perillosa», ha jutjat el parlamentari, periodista i escriptor Shashi Tharoor. La comunitat científica comparteix les reserves. 

Preus irrisoris

La vacunació de 300 milions de persones en un país deliciosament caòtic no sembla còmoda, però tampoc hi falten arguments optimistes. L’Índia encapçala la fabricació global de vacunes amb el 60% del total, compta amb mitja dotzena de gegants, entre els quals, el Serum Institute of India. Ningú fabrica més vacunes al món ni més ràpid que aquesta empresa familiar fundada fa mig segle. La seva capacitat per treure centenars de milions d’unitats a preus irrisoris no només és l’esperança per a l’Índia, sinó també per als països en desenvolupament. Les vendrà al Govern a preu de cost, uns 3 dòlars per unitat, en contrast amb els gairebé 20 dòlars que costa la de Pfizer als Estats Units. La resta del món, no obstant, haurà d’esperar, perquè la companyia ja ha aclarit que la seva prioritat és la població nacional.   

L’Índia compta, a més, amb un sistema greixat durant quatre dècades. El seu programa d’immunització universal vacuna cada any 26 milions de nounats i 29 milions d’embarassades contra la pòlio, el xarampió i l’hepatitis. Aquests 55 milions estan encara molt lluny dels 300 milions planejats, però l’Índia confia a sostenir la seva estratègia sobre aquests fonaments.

Notícies relacionades

L’operació no només requereix recursos materials i humans mastodòntics, sinó de precisió suïssa. L’Índia compta ja amb 27.000 dipòsits refrigerats des dels quals partiran les vacunes fins a vuit milions de subministrament a temperatures que oscil·len entre els -2 i els -8 graus. A la campanya contra el coronavirus s’hi sumaran 150.000 infermeres i llevadores de les 223.000 involucrades en el pla de vacunació anual i es convidarà les estudiants d’infermeria a sumar-se com a voluntàries. I per ordenar el previsible caos registral és previsible que recorri al codi de dotze dígits que identifica els indis davant Hisenda.

Inepte i erràtic

El coronavirus va arribar tard a l’Índia, però s’hi va instal·lar amb força. Les òbvies carències del país confabulen amb un Govern inepte i erràtic: l’estricte confinament ordenat mesos enrere, sense planificació ni alternatives als treballadors, no només va condemnar a la fam bona part de la població, sinó que va expandir el virus de les ciutats a tots els racons. El Govern el va aixecar poc després, acceptant com a mal menor la convivència amb el virus i confiant que la jove edat mitjana de la seva gent mantindria raonablement baixa la factura de morts. Ha depassat ja els 10 milions de contagis i voreja els 150.000 morts. Les vacunes ofereixen al Govern una oportunitat de redempció, però el món ens ensenya aquests dies que aquells que van fallar en la prevenció i els confinaments continuen fidels al fracàs en el seu repartiment.