Tensió als EUA

Grans empreses frenen les seves donacions als republicans per l’assalt al Capitoli

  • Companyies com American Express, Dow o Marriot suspenen les seves donacions polítiques als congressistes republicans que es van negar a certificar la victòria electoral de Biden

  • La PGA revoca la seva intenció de celebrar el seu campionat del 2022 en el camp de golf que Trump té a Nova Jersey

Grans empreses frenen les seves donacions als republicans per l’assalt al Capitoli
2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Quan Donald Trump va arribar a la presidència, els jardins de moltes vivendes de Washington es van omplir de cartells amb cites de Martin Luther King. Cites com «aquell que accepta la maldat de forma passiva n’és tan copartícip com aquell que ajuda a perpetrar-la» o «les nostres vides comencen a acabar quan ens mantenim callats davant les coses que importen». L’Amèrica corporativa sembla haver-ho escoltat després de la insurrecció fallida de la setmana passada.

Grans empreses nord-americanes han anunciat en les últimes hores que frenaran les seves donacions polítiques o part d’aquestes als 147 congressistes republicans que dimecres passat es van negar a certificar la victòria de Joe Biden en les presidencials del novembre, només unes hores després que centenars de seguidors de Trump ataquessin el Capitoli amb la intenció de dinamitar la seva democràcia. A l’incipient boicot s’han unit companyies com Facebook, Marriot, Blue Cross, BlackRock o Dow, que cada any aporten milions de dòlars a les campanyes dels legisladors a través de comitès d’acció política finançats pels seus empleats.

«Hem pres en consideració els esdeveniments destructius al Capitoli per soscavar les que van ser unes eleccions legítimes i justes i suspendrem les donacions del nostre comitè d’acció política a tots aquells que van votar en contra de la certificació del resultat», ha dit Marriot, la cadena hotelera més gran del món, en un comunicat. Una decisió semblant a l’adoptada per American Express contra els congressistes que van votar per «subvertir els resultats de les eleccions presidencials i pertorbar la transferència pacífica del poder».

Acció nova

Notícies relacionades

Altres com Microsoft o Facebook han optat per suspendre temporalment totes les seves donacions polítiques mentre avaluen els seus pròxims passos. Facebook és una de les xarxes socials que han optat per suspendre el compte de Trump, que s’ha quedat sense els seus principals canals de comunicació després que Twitter fes el mateix. Al cop de porta corporatiu s’ha afegit també el Commerce Bank, un banc amb notable presència a l’Oest Mitjà. «El que estan fent aquestes companyies és molt nou, una cosa que podria alienar una part significativa dels seus clients», ha dit al ‘Washington Post’ Craig Holman des de Public Citizen, una organització que rastreja els diners en la política. «Mai abans havia sentit res semblant».

No només les empreses han pres mesures per distanciar-se de Trump i les seves maniobres colpistes. L’Associació de Golfistes Professionals d’Amèrica, que organitza el campionat de la PGA, ha revocat el seu compromís per organitzar el seu torneig del 2022 en el club de golf que el president té a Bedminster (Nova Jersey). L’associació ha afirmat que «seria perjudicial» per a la seva marca.