Operació antidroga

Un dispositiu massiu al sud de Xile acaba amb un agent mort

En la mateixa jornada van assassinar un agricultor i van condemnar per homicidi un expolicia

Un dispositiu massiu al sud de Xile acaba amb un agent mort
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En el marc d’un massiu operatiu que es va registrar aquest dijous a la regió de La Araucanía, al sud de Xile, un efectiu de la Policia va acabar mort per impacte de bala, fet que va tancar una complexa jornada a la zona de l’anomenat «conflicte maputxe», on a més va morir un agricultor i va finalitzar el judici per l’assassinat del comuner Camilo Catrillanca, segons informa Efe.

Segons van publicar mitjans locals, prop de cinquanta cotxes i més de cent efectius de la Policia d’Investigacions (PDI) han ingressat aquesta tarda a la comunitat maputxe de Temucuicui, a la comuna d’Ercilla, per realitzar una entrada a domicili impulsada per una investigació antidroga.

La investigació desenvolupada per la Unitat d’Alta Complexitat de la Fiscalia de La Araucanía, que va iniciar el maig de l’any passat, apunta a desentranyar una sèrie d’antecedents vinculats al trànsit de marihuana detectat a la regió. Des d’aleshores, 20 membres de la comunitat han sigut detinguts i alguns d’ells es mantenen en presó preventiva. «La presència policial va ser repel·lida per subjectes desconeguts, per delinqüents amb un alt poder de foc, fet que va culminar amb un funcionari que va resultar mort i d’altres que van resultar lesionats. Lamentem profundament la mort d’un funcionari públic en el compliment del seu deure», va declarar el fiscal regional, Cristián Paredes.

La jornada va estar marcada per altres fets de violència a la zona. Un agricultor i candidat a regidor del partit de dretes Unió Demòcrata Independent (UDI) va ser assassinat, fet que va desencadenar una onada de crítiques cap al Govern per la seva gestió del conflicte xilenomaputxe. La mort de l’agricultor, identificat com Orwal Casanova, es va produir minuts després del seu trasllat a l’hospital després de rebre trets al rostre quan es dirigia camí del seu predi.

Notícies relacionades

Malgrat que l’assassinat no fos emmarcat per les autoritats policials en el conflicte maputxe, que enfronta indígenes amb empreses agrícoles i forestals per la jurisdicció de terres considerades ancestrals, nombroses figures de la dreta van fer al·lusió a aquest conflicte i van exigir més seguretat a la zona.

D’altra banda, la justícia va condemnar un expolicia per perpetrar l’homicidi del comuner Camilo Catrillanca el 2018, a més de culpar sis exagents més i un advocat d’ordir un muntatge per amagar el crim. El dictamen va generar mobilitzacions a la zona, on van participar familiars i comunitats que van ser dispersades per l’acció de Forces Especials de la Policia Uniformada.

Temes:

Xile Drogues