Washington estudia la possible destitució de Trump

zentauroepp45580955 washington  dc   october 23  u s  vice president mike pence 181023194357

zentauroepp45580955 washington dc october 23 u s vice president mike pence 181023194357 / ALEX WONG

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els esdeveniments d’aquest tristament històric dimecres als Estats Units han ressuscitat a Washington dus converses: la possibilitat de sotmetre Donald Trump a un segon impeachment i la de retirar-lo del càrrec fent ús de l’esmena 25, que en la seva secció 4 estableix, que el vicepresident, amb una majoria del gabinet o amb un òrgan constituït específicament pel Congrés, poden fer fora el president del Despatx Oval si determinen que «és incapaç de complir els poders i deures del seu càrrec».

La possibilitat d’un segon ‘impeachment’ ja l’havien estudiat abans alguns demòcrates, però després de la presa del Capitoli per una turba arengada per Trump ha ressorgit amb força. Una de les primeres a advocar públicament per aquest pas ha sigut la congressista demòcrata Ilhan Omar. «Estic redactant articles d’un ‘impeachment’. Donald J. Trump hauria de ser acusat per la Cambra de Representants i destituït pel Senat dels Estats Units», ha anunciat a Twitter en un missatge que no es va demorar a propagar-se per les xarxes socials. «No podem permetre que es mantingui en el càrrec, és una qüestió de preservar la nostra República i hem de complir el nostre jurament», va fonamentar la legisladora, enmig de la inèdita tempesta política.

També la demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez, com Omar membre del denominat ‘esquadró ’ de representants progressistes al qual Trump ha atacat amb freqüència, es va afegir a la crida amb un tuit d’una sola paraula. «‘Impeach’»

Els temps d’una acusació i un procés de la naturalesa d’un ‘impeachment’ no són els que marquen el rellotge d’aquesta crisi institucional. La incitació a una rebel·lió d’extrema dreta des del cim del poder no té precedents. I en aquest context, i donats el temps que requeriria un ‘impeachment’, és on han guanyat més força les crides a aplicar l’esmena 25 i les reclamacions explícites de destitució de Trump al vicepresident Mike Pence.

«El teixit de la nostra democràcia i els principis de la nostra república estan sent atacats pel president. Prou és prou. El president Trump ha de renunciar o ser destituït del seu càrrec pel seu gabinet o pel Congrés», va escriure en el seu compte de Twitter el governador de Vermont, el republicà Phil Scott. «No hi ha dubte que l’engany, la fabricació, l’interès propi i l’ego del president ens han portat, pas a pas, a aquest moment molt baix i molt perillós de la història dels Estats Units. No s’equivoquin, el president dels Estats Units és el responsable d’aquest succés».

L’instrument legal

L’esmena número 25 de la Constitució dona l’aliment legal a la substitució presidencial si el mandatari és «incapaç de complir els poders i deures del càrrec». Si així ho determinen el vicepresident i una majoria del Gabinet, ho envien per escrit als líders del Congrés. En aquest moment el vicepresident es convertiria en president en funcions i si Trump ho disputés, el Congrés decidiria, podent mantenir Pence en el càrrec interí si ho aproven dos terços tant de la Cambra de Representants com del Senat.

La normativa data de fa més de mig segle, concretament de 1967 i, tot i que s’ha utilitzat en alguns casos voluntàriament (per la dimissió de Richard Nixon o per intervencions mèdiques de Ronald Reagan i George Bush, per exemple), la secció 4 mai s’ha utilitzat per a situacions com les que es viuen als Estats Units a hores d’ara. La pregunta que sobrevola ara mateix és si Pence seria capaç d’accedir a la seva aplicació quan falten dues setmanes per al traspàs formal de poders.

A la Casa Blanca el 2017 ja es va discutir el seu ús entre alts càrrecs i hi va haver també una campanya de professionals de salut mental per intentar que s’apliqués.

L’anterior ‘impeachment’

Notícies relacionades

Fa un any, el president va evitar la seva destitució per la seva temptativa d’extorsionar al president ucraïnès Volodímir Zelenski, gràcies al blindatge republicà al Senat. En aquestes extremes circumstàncies, els analistes creuen que el partit no el defensaria com el 2019, sota cap de les circumstàncies legals que podrien haver-hi.

En aquest context van cobrar especial rellevància les paraules del líder de la majoria del Senat, Mitch McConnell, quan va decidir donar l’esquena als esforços de Trump per impedir la proclamació de Joe Biden. «Res davant de nosaltres prova la il·legalitat ni a prop de l’escala massiva que hagués inclinat tota l’elecció. El dubte públic tampoc pot justificar per si mateix una ruptura radical, quan el dubte mateix va ser incitat sense cap prova... Els votants, els tribunals i els estats han parlat. Tots han parlat. Si els invalidem, malmetríem la nostra república per sempre... Si aquestes eleccions fossin anul·lades per meres acusacions del bàndol perdedor, la nostra democràcia entraria en una espiral de mort. Mai tornaríem a veure tota la nació acceptar una elecció. Cada quatre anys seria una lluita pel poder a qualsevol preu».