Tens traspàs de poder als EUA

Trump admet el final del seu mandat i promet una transició «ordenada»

Es resisteix a donar-se per vençut i avisa que la seva presidència ha sigut «només el principi»

Trump admet el final del seu mandat i promet una transició «ordenada»
2
Es llegeix en minuts

Finalment, després de gairebé dos mesos de les eleccions que van donar la victòria a Joe Biden i quan falten 13 dies perquè el demòcrata assumeixi el càrrec com a president, Donald Trump ha admès el final del seu mandat i ha promès una transició «ordenada». I ho ha fet poc després de la ratificació per part del Congrés del triomf de Biden i després del lamentable episodi de l’assalt al Capitoli per part de seguidors seus als quals va incitar a plantar-se a la seu del Poder Legislatiu dels EUA. Un assalt que deixa un balanç de quatre morts i d’un país immers en la confusió.

«Malgrat que estic totalment en desacord amb el resultat de les eleccions, i els fets estan del meu costat, hi haurà una transició ordenada el 20 de gener», ha dit Trump en un comunicat distribuït a Twitter per un dels seus principals assessors, Dan Scavino. Trump ha recorregut a Scavino, ja que Twitter li ha bloquejat temporalment el seu compte per considerar-lo responsable de la violència que s’ha viscut a Washington en les últimes hores.

«Només és el començament»

Resistint-se a donar-se per derrotat, Trump ha presumit d’haver liderat «el millor mandat en la història presidencial» i avisa que «és només el començament». «Sempre he dit que continuaríem la nostra lluita per assegurar que només es comptaven els vots legals. ¡Tot i que això representa el final del millor primer mandat en la història presidencial, només és el començament de la nostra lluita per fer els Estats Units grans de nou!», afegeix el seu comunicat.

Un missatge que ja tenen assumit els seus seguidors, que, després de ser desallotjats del Capitoli, amenaçaven: «Traïdors, tornarem».

Notícies relacionades

El comunicat de Trump va arribar minuts després que el Congrés dels EUA ratifiqués la victòria del president electe, Joe Biden, en un tràmit normalment cerimonial i àgil que s’ha allargat fins a ben entrada la matinada de dijous i que ha derivat en un dels dies més foscos de la història dels Estats Units.

El vicepresident nord-americà, el republicà Mike Pence, que presidia la sessió, va declarar que la ratificació del Congrés s’havia de considerar «suficient» per acceptar l’elecció de Biden. Pence va posar així fi a una sessió que va començar a primera hora de la tarda de dimecres i va quedar interrompuda per l’extraordinari assalt al Capitoli dels seguidors del president Donald Trump, un setge que va durar gairebé quatre hores i es va saldar amb quatre morts, 14 policies ferits i almenys 52 detinguts.