Crisi sanitària

Tòquio declara l’estat d’emergència per l’augment de contagis de Covid

El Govern japonès decretarà més restriccions en restauració i comerços no essencials

1
Es llegeix en minuts

El Govern del Japó ha declarat l’emergència sanitària a Tòquio i tres prefectures adjacents, situació que permetrà a les autoritats prendre noves mesures restrictives per frenar l’augment rècord de contagis del coronavirus.

El primer ministre nipó, Yoshihide Suga, ha anunciat aquest dijous l’activació d’aquesta disposició legislativa «a causa de la greu sensació de perill davant la ràpida expansió nacional [del virus]» durant una reunió amb l’equip governamental en resposta a la pandèmia.

La declaració d’emergència comportarà noves restriccions en els horaris d’obertura d’establiments comercials considerats no essencials i demanarà als ciutadans que es quedin a casa, tot i que no inclourà el confinament obligatori, entre altres mesures.

«Més limitat» que a la primavera

La iniciativa afecta les prefectures de Tòquio, Kanagawa, Saitama i Chiba i estarà en vigor des d’aquest divendres fins al 7 de febrer, segons va anunciar Suga després de sotmetre la mesura a consulta en la Dieta (Parlament) del Japó i reunir-se amb el panel d’experts sanitaris del Govern. «La nostra prioritat és protegir la vida dels ciutadans», va dir Suga, que havia detallat anteriorment que el nou estat d’emergència es concentrarà en una sèrie d’accions clau i serà «més limitat» que el que va estar en vigor la primavera passada, durant la primera onada de contagis.

Les mesures principals seran promoure el teletreball amb la meta d’estendre’l al 70% dels treballadors, reduir l’escala d’esdeveniments multitudinaris, escurçar els horaris d’obertura de bars i restaurants i recomanar als ciutadans que no surtin de casa després de les 8 del vespre, va explicar Suga.

Notícies relacionades

El Govern no disposa d’eines legislatives per imposar el confinament ni per obligar els establiments comercials a complir les recomanacions, per això proposarà un sistema d’incentius econòmics perquè els negocis deixin de servir alcohol a les 7 de la tarda i tanquin a les 8. Entorn del 60% dels nous contagis a Tòquio tenen lloc en bars i restaurants, segons les dades de què disposa el Govern, citades per Suga en roda de premsa.

El primer ministre nipó també va apuntar a la possibilitat que l’estat d’emergència s’allargui més d’un mes «si no s’aconsegueixen controlar les infeccions».