Premsa

La policia de Nicaragua entra a la casa d’un periodista i l’acusa de tenir drogues

Aníbal Toruño nega les acusacions i divulga fotografies de la destrucció que van causar els agents

La policia de Nicaragua entra a la casa d’un periodista i l’acusa de tenir drogues
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional de Nicaragua va ingressar per la força aquest dilluns a la casa d’un conegut periodista del nord-oest de Nicaragua, i la va registrar amb l’argument que posseïa drogues, segons va denunciar l’afectat i reporta EFE. «La meva residència a (la ciutat de) León va ser violada i van irrompre per la força amb unitats de la policia de Fidel Domínguez (cap), antimotins, sota la infàmia que busquen drogues», va denunciar públicament el periodista i amo de Radio Darío, Aníbal Toruño, qui gaudeix de mesures cautelars de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH).

Toruño, que des de fa dos anys va abandonar la seva casa a la ciutat de León per evitar ser assetjat o capturat per la Policia, que l’identifica com a crític del president Daniel Ortega, no es trobava a la vivenda al moment de l’escorcoll, que va ocórrer la tarda d’aquest dilluns. Els qui sí que es trobaven a la casa eren diversos familiars del periodista, segons va confirmar Toruño, sense oferir-ne les identitats. «Responsabilitzo el govern per la integritat de la meva família», va ressaltar l’amo de la radioemissora.

Toruño també va divulgar a les seves xarxes socials fotografies sobre la destrucció que van causar els agents policials al forçar la porta de casa seva.

El Centre Nicaragüenc de Drets Humans (Cenidh) va condemnar l’acció policial contra el periodista, i va responsabilitzar «el règim d’Ortega Murillo per aquesta violació als seus drets humans». El Col·lectiu de Drets Humans Nicaragua Nunca Más va mostrar una posició similar.

El cap policial, Domínguez, que va encapçalar l’operació, segons la denúncia de Toruño, es va donar a conèixer el 2019 per haver protagonitzat un vídeo en el qual se l’observa entrant per la força a la vivenda d’una família opositora a León, a la qual manté lligada i li ordena «no fotre els militants sandinistes», després de la qual cosa les víctimes van denunciar haver sigut víctimes de tortures.

L’exguerrillera, exministra de Salut i dissident sandinista Dora María Téllez es va preguntar en el seu compte a Twitter: «¿Creurà l’esbirro Domínguez que això serveix per a alguna cosa?». El cap policial va rebre un ascens després de fer-se viral el vídeo contra la família opositora, no obstant va ser sancionat pels Estats Units el 2020 a causa de les seves accions contra els drets humans.

El moviment Periodistes i Comunicadors Independents de Nicaragua (PCIN) va rebre 66 denúncies de periodistes que van ser agredits per policies, civils armats o fanàtics del Govern, entre el 15 de juliol i el 15 de desembre passats.

Notícies relacionades

Entre les denúncies van ressaltar la fustigació, la «criminalització» del periodisme, l’obstaculització de l’exercici periodístic, setge, intimidació, amenaces, estigmatització, tortures psicològiques i desprestigi.

Nicaragua viu una profunda crisi sociopolítica des de l’abril del 2018, quan manifestacions multitudinàries contra Ortega van ser reduïdes amb atacs armats que van deixar centenars de presos, morts o desapareguts, milers de ferits, i desenes de milers a l’exili. Es tracta de la pitjor crisi que pateix Nicaragua des dels anys 1980 fins al 1990, també amb Ortega en la presidència.