‘Els dotze de Hong Kong’

Presó per als deu hongkonguesos fugitius que fugien cap a Taiwan

Els fugits van ser traslladats a Shenzhen després de ser capturats a les aigües i ni les autoritats hongkongueses ni els seus familiars van ser informats fins diversos dies després

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els deu fugitius hongkonguesos capturats al mar quan fugien a Taiwan han sigut condemnats aquest matí a penes que oscil·len entre els set mesos i els tres anys de presó per un tribunal de l’interior. Els dos acusats restants, menors d’edat, han sigut ja tornats a l’excolònia. El grup, conegut com ‘Els dotze de Hong Hong’ i d’edats compreses entre els 16 i els 33 anys, va ser interceptat el passat 23 d’agost per la Guarda Costanera de la província de Canton quan la seva llanxa motora estava a tot just 26 milles nàutiques de la costa de sortida. El seu pla consistia a buscar refugi a Taiwan, el Govern del qual ha promès acollir els acusats de delictes durant les revoltes violentes que l’any passat van fuetejar a la capital financera.  

Vuit dels acusats han sigut sentenciats per creuar il·legalment la frontera a set mesos de presó i multes de 10.000 iuans (1.246 euros), ha informat el tribunal de Yantian. Els altres dos, Tang Kai-yin i Quinn Moon, han sigut condemnats per organitzar l’operació. Al primer se li ha imposat una pena de tres anys i una multa de 20.000 iuans (2.492 euros), mentre la segona ha sigut sentenciada a dos anys i 15.000 iuans (1.869 euros). La fallada justifica la categoria de capitostos per «l’alt nombre persones involucrades» i acusa el grup de violar les lleis frontereres en un moment de «circumstàncies serioses».  

El tribunal no ha dictat els càstigs més alts que li permetia la llei. Per al delicte de sortida il·legal de la frontera es preveuen penes de fins a un any de presó. Els organitzadors s’arrisquen a set anys i cadena perpètua si lideren màfies o organitzacions criminals. En la sentència va influir l’assumpció de culpa del grup en bloc. «La decisió ha sigut presa tenint en consideració les circumstàncies, conseqüències, penediment dels acusats i les recomanacions de la Fiscalia», aclareix la sentència. El tribunal també va informar a mig matí que havia decidit no acusar els dos menors i poc després ja havien abandonat la Xina continental. 

Disturbis violents

El procés ha sigut descrit com a obert per les autoritats però diversos familiars, diplomàtics i periodistes estrangers han vist el seu pas tancat a les instal·lacions. Els deu tenen un horitzó judicial complicat a l’excolònia per la seva participació en els disturbis violents de l’any passat. Entre els ocupants de la llanxa hi havia l’activista antigovernamental Andy Li, que esperava judici pel delicte de col·lusió amb forces estrangeres que recull la nova Llei de Seguretat. 

Notícies relacionades

Els fugits van ser traslladats a Shenzhen després de ser capturats a les aigües i ni les autoritats hongkongueses ni els seus familiars van ser informats fins diversos dies després. Aquests asseguren que els detinguts van quedar aïllats del món exterior i se’ls va negar tant la medicació com els advocats elegits.  

Són habituals per Nadal les sentències contra els elements que Pequín considera hostils. Aquesta setmana ja va ser condemnada a quatre anys de presó la bloguera Zhang Zhan després d’haver sigut detinguda durant els dies més durs de la pandèmia a Wuhan.  

Temes:

Hong Kong Taiwan