L’espia Jonathan Pollard arriba a Israel 35 anys després de complir condemna als EUA

«Són a casa», va dir Netanyahu a l’exanalista i a la seva dona a l’entregar-los els documents d’identitat israelians

2
Es llegeix en minuts

Després d’haver estat 30 anys en una presó dels Estats Units per espionatge per a Israel, el nord-americà Jonathan Pollard va arribar dimecres a la matinada a Israel, on el va rebre el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

«Són a casa», va dir Netanyahu a l’exespia i a la seva dona Esther, a l’entregar-los els documents d’identitat israelians.

Pollard, exanalista de la Marina nord-americana de 66 anys, va passar 30 anys a la presó per entregar documents nord-americans classificats.

Va ser alliberat el 2015sota l’obligació d’utilitzar un braçalet electrònic i de respectar un toc de queda, i la prohibició d’abandonar el territori nord-americà durant cinc anys, malgrat les pressions israelianes perquè sortís. El Ministeri de Justícia nord-americà va aixecar aquestes restriccions al novembre.

Un vídeo difós dimecres pel despatx del primer ministre israelià mostra Pollard i la seva dona baixant de l’avió en direcció a Netanyahu, que saludava amb la mà.

Pollard es va agenollar per besar la terra i la seva dona va fer el mateix. Després d’algunes paraules, Netanyahu li va entregar el document d’identitat israeliana.

Considerat un heroi a Israel, l’exespia va explicar que ell i la seva dona estan «contents d’estar finalment a casa després de 35 anys» i va afegir: «Agraïm al poble i el primer ministre haver-nos portat a casa».

«Ciutadans productius»

«Esperem ser ciutadans productius al més aviat possible i continuar les nostres vides aquí», afegeix Pollard, que va rebre la ciutadania israeliana el 1995. Israel va començar diumenge el seu tercer confinament i exigeix als nouvinguts al país una quarantena d’almenys 10 dies.

Després, Pollard i la seva dona viuran a Jerusalem, va dir a la ràdio de l’exèrcit Nitsana Darshan-Leitner una advocada israeliana que va representar l’exespia.

Tots dos van viatjar en un avió privat del milionari nord-americà Sheldon Adelson i van aterrar poc abans de les 3.00 h locals (01.00 GMT) a l’aeroport de Tel Aviv, segons explica el periodista israelià Itay Blumental.

La seva arribada es viu com un gran esdeveniment a Israel, on el president Reuven Rivlin els va donar la benvinguda per Twitter. 

A mitjans dels anys 80, Pollard, un jueu nord-americà, havia contactat amb un coronel israelià a Nova York i havia compartit secrets dels Estats Units amb l’Estat hebreu a canvi de desenes de milers de dòlars. Va revelar milers de documents nord-americans.

Va ser detingut el 1985 i va ser condemnat dos anys més tard a cadena perpètua després de ser declarat culpable.

Notícies relacionades

El seu cas va ser una espina en les relacions entre Washington i Israel, dos estrets aliats. Alts funcionaris del Departament de Defensa dels Estats Units i de la CIA no van perdonar mai a l’espia la gran quantitat d’informació classificada entregada per diners i enmig de la guerra freda.

Segons documents de la CIA classificats el 2012, Pollard va ajudar Israel a bombardejar el 1985 la seu de la llavors exiliada Organització d’Alliberament de Palestina (OAP) a Tunísia el 1985 –atac que va deixar 60 morts– i a assassinar el número dos d’aquest organisme, Abu Jihad.

Temes:

Israel