Rosario, la ciutat de Leo Messi, es mexicanitza

Rosario ha tingut la pitjor onada de violència dels últims cinc anys

La disputa territorial entre bandes de narcos provoquen estralls a la segona ciutat argentina

Molts dels incidents tenen lloc molt a prop de la casa natal de Messi

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

A les 23.59 del 24 de desembre, Leo Messi i la seva família es van preparar segurament per aixecar les copes i rebre el Nadal a la urbanització de Funes, pròxima a l’aeroport de Fisherton, a la ciutat de Rosario. A mitja hora d’aquest barri tancat, a la mateixa hora, els sorolls dels trets de les armes de foc es van barrejar amb els de la pirotècnia festiva. El tiroteig es va escoltar al barri popular Las Flores, que controlen la banda de narcotraficants de Los Monos. Un dels projectils va impactar al cos d’un nadó d’un any. Si els Messi haguessin seguit vivint a la casa que habitaven al partir cap a Barcelona, al carrer Estado de Israel, a la zona sud de la segona ciutat argentina d’importància, potser s’haurien sobresaltat pel soroll de les descàrregues. Uns quants minuts separen aquesta casa, convertida en objecte de pelegrinatge turístic, d’aquella barriada.

Rosario fa mal i per això el millor jugador del món es refugia amb els seus a la urbanització de Funes cada vegada que retorna al país. En les vigílies del Nadal, un sicari va matar dos joves a molt pocs quilòmetres. Fins al 27 de desembre, Rosario, ubicada a 300 quilòmetres al nord de la ciutat de Buenos Aires, havia registrat 209 morts doloses. La meitat d’aquestes són considerades de caràcter mafiós i com a part de les disputes territorials de les diferents faccions del negoci de la droga. Un 80% dels crims es van cometre a la via pública. La majoria dels que van perdre la vida no tenien 25 anys. Es tracta de la xifra més alta dels últims cinc anys, amb l’agreujant que aquest nou pic macabre va tenir lloc enmig de les mesures d’aïllament social per enfrontar la pandèmia.

Els tirotejos de cada dia

‘Los Monos’, ‘Los Gorditos’, ‘Los colombianos’, ‘Los cavernícolas’, ‘La banda de la crema’, ‘La banda de Jerry’, s’han convertit en els noms propis d’aquesta onada que esgarrifa Rosario i compta amb prou força per corrompre policies i jutges. Ja es parla de «mexicanització», tot i que hi ha altres especialistes creuen que és més que una exageració pensar d’una nova Sinaloa. «Hi ha dies que tenim 20 tirotejos», li va dir de moment al diari de Buenos Aires ‘Perfil’ María Eugenia Iribarren, cap dels fiscals de la ciutat més poblada de Santa Fe, amb gairebé un milió d’habitants. Rosario ha sumat aquest any més assassinats que Medellín (15,14/100.000 contra 13,30/100.000). Els punts més calents es troben en aquest sud de la ciutat que tant coneix Messi, al punt d’haver festejat el seu casament amb Antonela Roccuzzo el juny del 2017 a l’hotel City Center, amb prou feines separat per un carrer d’algunes de les zones més àlgides. El perill s’ha estès al seu torn cap a la zona nord i nord-oest.

Una altra dada esgarrifa els de Rosario i tot l’Argentina. Està relacionada amb una crueltat mai vista. Hores enrere, un cos mutilat va ser vist flotar al riu Paraná, a l’altura del Parque de España. Li havien seccionat els dos avantbraços i els peus. Abans del Nadal es van trobar a tres contenidors d’escombraries restes humanes esquarterades de dos homes joves que, a més, tenien impactes de bala al cap. «Cap d’aquestes morts o la d’anys anteriors va tenir aquesta marca atroç que es va estampar als cossos de Jorge David Colo Giménez, de 29 anys, i de Víctor Martín Poliyo Baralis, de 44», va assenyalar el portal Aires de Santa Fe. A les víctimes els agradava el futbol. Tots dos eren fanàtics de Newell’s Old Boys, el club on es va iniciar Leo. Els van trossejar com a bestiar.

Les causes i els efectes

L’intendent de Rosario, Pablo Javkin, no té dubtes sobre les raons del creixement de l’economia del delicte. «Als anys 90 va començar un procés de desintegració econòmica i social al país i que a Rosario va impactar moltíssim. Avui ho paguem amb nuclis de pobresa i violència». L’intendent va anunciar que li demanarà al president Alberto Fernández «la intervenció de forces federals per combatre» al narcotràfic. «No ens pot passar de llarg que un nadó de vuit mesos mori per una bala. Són moments límits que requereixen acció», va dir després d’un recent enfrontament entre bandes pel control d’un barri amb carències.

Notícies relacionades

Les bales amenacen de convertir-se en part del paisatge de la pobresa. Emiliano Soto tenia 18 anys i jugava a Argentino de Rosario, un club de la tercera divisió de futbol. Anava a entrenar cada dia amb la seva moto amb un únic somni: vestir la samarreta d’un club important de la província. Uns sicaris el van matar per error: en buscaven un altre.

 

Temes:

Argentina Messi