El coronavirus a l’Àsia

L’Iran denuncia que les sancions dels EUA li impedeixen comprar vacunes

  • Davant les dificultats, el país persa accelera la investigació per crear la seva <strong>vacuna pròpia</strong>, que comença la fase 1 de proves amb humans

  • En cada intent que fem d’aconseguir medicines, maleïm mil vegades <strong>Donald Trump</strong>, afirma el president iranià

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Sumit ja en una crisi econòmica enorme per les llargues dècades que porta l’Iran sota les sancions imposades pels EUA –i que van ser agreujades per Donald Trump el 2018–, al març va arribar la crisi de la Covid. Al país, l’accés de medicaments ja era complicat o gairebé impossible abans del coronavirus i era el mercat negre el que, tapant pedaços, suplia les importacions.

L’Iran és el país del Pròxim Orient amb més casos (1.200.000) i més morts per Covid (58.000) –també és el més poblat. La primera onada va portar la segona gairebé sense un respir i ara, tot i que els números descendeixen, els casos continuen disparats.

Però ara, amb les vacunes iniciant el seu desplegament al món, la República Islàmica afronta un altre problema: les sancions dels EUA els impedeixen comprar-les. «Els embargaments unilaterals dels Estats Units ens obliguen a estar setmanes i fins i tot mesos per fer transaccions internacionals tan simples que es podrien fer, en condicions normals, amb una simple trucada. Per cada intent que fem d’aconseguir medicines, maleïm mil vegades Donald Trump», va dir agrament la setmana passada el president iranià, Hassan Rouhani. «Però ahir a la nit vam poder enviar l’ordre de comprar la vacuna d’un país, i serà importada a l’Iran», va afegir, sense especificar ni quina vacuna era ni de quin país arribaria.

Fora del sistema internacional

Davant aquestes acusacions, els EUA insisteixen que les seves sancions, rubricades per Trump, no afecten la importació de medicaments ni productes sanitaris. Però sí que ho fan, no obstant, al sistema bancari iranià, que està completament aïllat del sistema bancari internacional. I allà és on sorgeix el problema: ni el Govern de l’Iran –ni cap empresa iraniana– pot fer cap compra internacional a través dels seus comptes bancaris nacionals.

«Volem transferir els diners per poder comprar la vacuna del coronavirus, però ens han tancat totes les portes, va dir fa uns dies el ministre de Sanitat del país, Saeed Namaki.

I davant aquesta situació, apareixen alternatives. Tot i que el Govern iranià assegura que són fraus, en les últimes setmanes la internet iraniana s’ha omplert d’empreses que ofereixen viatges a Turquia per injectar-se la vacuna –en el veí el programa de vacunació va començar dijous 17 de desembre– i, després, tornar a casa ja inoculat d’anticossos.

Els preus d’aquests viatges oscil·len a prop dels 500 euros, i formen part del molt estès turisme sanitari des de l’Iran cap a Turquia. Fins ara, l’oferta era majorment de rinoplàsties, vistes a molts països del Pròxim Orient com una mostra d’estatus social. Ara, a un nas nou, també se li suma la immunitat davant la Covid.

«Hipocresia»

Però, per descomptat, els únics que poden accedir a aquest tipus d’ofertes són els que són més amunt en l’escala social iraniana. I allà entren els alts càrrecs del Govern.

«Ens diuen que la importació de les vacunes és impossible per culpa de raons tècniques i financeres, però estem veient com la vacuna està entrant de contraban a l’Iran per ser després administrada a multimilionaris, oficials les seves famílies i els ‘aghazadeh’», va dir Mohammad Reza Mahbubfar, conegut epidemiòleg al país. El terme ‘aghazadeh’ s’utilitza a l’Iran per descriure pejorativament els fills privilegiats dels oficials corruptes, que es graven a ells mateixos disfrutant en festes amb alcohol i dones, una cosa prohibida al país persa.

Dosi alternativa

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, l’única alternativa que li queda a l’Iran és la creació d’una vacuna autòctona amb què poder inocular massivament la seva població. Aquesta vacuna, segons el Ministeri de Sanitat, entrarà abans del gener a la fase u de proves amb humans. «Esperem que estigui disponible a finals de març», va dir el ministre Namaki.

Fins aleshores, si els terminis que marca el Govern es compleixen, els iranians continuaran patint els estralls del coronavirus en ple hivern i sense vacuna.