Abusos policials

Veneçuela aplicarà un nou pla de Drets Humans per formar policies

Maduro va reconèixer els «abusos» d’alguns funcionaris del país

Veneçuela aplicarà un nou pla de Drets Humans per formar policies
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va dir aquest dimarts que el Ministeri d’Interior i Justícia posarà en marxa un nou pla d’educació en drets humans per formar als cossos policials del país, després de reconèixer l’«abús» que cometen alguns funcionaris, segons va informar Efe.

«Aquest pla d’educació, promoció, formació i vigilància dels drets humans estarà en mans de la ministra d’Interior [Carmen Meléndez]», va explicar durant l’onzè aniversari de la Policia Nacional Bolivariana (PNB), després d’assenyalar que pretén enfortir la gestió dels cossos de seguretat.

El mandatari va precisar que és necessari «renovar tot allò» que està relacionat amb la disciplina i el respecte al poble, a causa dels casos de violació de drets humans als ciutadans per part dels funcionaris policials.

«¿Vostès saben que a em fa molt i molt mal? [...] No saben el mal que em fa quan veig un cas d’aquests i m’arriba la informació d’un policia violant els drets humans del poble en un barri, que arribi un grup de Policia i robi al poble els seus televisors i els seus objectes», va dir.

Va manifestar també el seu «dolor» per tenir informació de policies que segresten o formen part d’un crim, ja que, va dir, la «revolució» va ser fundada per acabar amb els abusos policials.

«Nosaltres [els chavistes] vam fundar aquesta revolució [...] perquè s’acabessin els abusos policials, perquè s’acabés aquesta cultura de l’abús policial, de l’abús del poder, de la violació dels drets del poble, per a això es va fundar aquesta revolució i jo vinc aquí a ratificar aquest mandat, aquesta ordre», va afegir.

El president no va oferir més detalls del pla ni de les violacions que va denunciar, però la fiscalia va anunciar el 16 de novembre que estava investigant diverses denúncies contra la Força d’Accions Especials (FAES), un cos que forma part de la PNB i que ha sigut assenyalat per presumptes abusos i execucions extrajudicials.

Davant aquestes denúncies, el 2019, l’alta comissionada per als Drets Humans de les Nacions Unides, Michelle Bachelet, va recomanar al Govern de Maduro la dissolució de les FAES.

Beneficis per a policies

Notícies relacionades

D’altra banda, Maduro va anunciar beneficis per als cossos de seguretat que, va dir, requereixen protecció social. «He ordenat la creació d’una missió social de protecció i atenció de tota la policia del país que serà la Missió Guardians de la Pàtria», va indicar a l’assenyalar que els funcionaris necessiten molt acompanyament perquè són els que arrisquen la seva vida cada dia per defensar els ciutadans.

A més, va prometre un pla sistemàtic per entregar vivendes o per ampliar i reparar les cases dels funcionaris.