Vacunes

Un «servei d’intel·ligència estranger» va llançar l’atac cibernètic a l’EMA

  • Els ciberdelinqüents «buscaven conscientment» informació sobre els fàrmacs
zentauroepp8197463 md26  madrid  17 05 08   un agente de la polic a nacional ex201020174025

zentauroepp8197463 md26 madrid 17 05 08 un agente de la polic a nacional ex201020174025 / CHEMA MOYA

1
Es llegeix en minuts

L’atac cibernètic denunciat a principis de desembre per l’Agència Europea del Medicament (EMA), en què es va accedir a informació sobre les vacunes de les farmacèutiques Pfizer/BioNTech i Moderna analitzades per aquesta organització, va ser obra d’un «servei d’intel·ligència estranger» encara sense identificar, segons fonts oficials.

Els autors de l’atac cibernètic buscaven informació relativa als efectes, la seguretat i la fabricació de les vacunes, però també «estaven interessats en informació sobre el procediment d’autorització i els involucrats en la investigació de la vacuna», segons confirmen a la televisió NOS fonts oficials dels Països Baixos, on l’EMA té la seu.

Segons la font, els administradors informàtics de l’agència es van adonar del que estava passant quan algú va mirar d’iniciar sessió en nom d’un empleat en un servidor de l’EMA «en moments inusuals, fora de l’horari laboral».

Amb això, la font remarca que l’atac cibernètic patit per l’EMA «no va ser casualitat», ni va ser obra de ciberdelinqüents comuns, sinó que es tracta dels serveis d’intel·ligència d’algun país, que encara no ha sigut identificat, i que «buscaven conscientment» informació sobre els fàrmacs que els experts de l’EMA estaven analitzant en el moment de l’atac.

Notícies relacionades

En una nota, l’EMA va remarcar aquest dimarts que, després de la investigació amb les autoritats neerlandeses i altres entitats europees, pot confirmar que «la violació de dades es va limitar a una aplicació de tecnologia de la informació» i que «els perpetradors es van enfocar principalment en dades relacionades amb medicaments i vacunes de la Covid-19 i documents de tercers als que es va accedir il·legalment». 

Tot i que els ciberatacants van aconseguir veure «un número limitat» de documentació sobre els efectes de les vacunes de Pfizer i de Moderna, no van poder accedir –en un segon atac cibernètic– a la identitat dels participants en els assajos clínics portats a terme per les farmacèutics amb la vacuna de la Covid-19.