Violència policial

Ratifiquen la presó preventiva per al policia xilè que va deixar cec un jove

L’agent va disparar balins de goma a Gustavo Gatica en el marc de les protestes socials a Xile

Ratifiquen la presó preventiva per al policia xilè que va deixar cec un jove
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Justícia xilena va mantenir aquest dimarts la presó preventiva per al policia acusat d’efectuar trets de balins de goma que van causar ceguesa al jove Gustavo Gatica en el marc de les protestes socials que van començar a Xile l’octubre del 2019, malgrat els al·legats de la seva defensa.

Van ser gairebé vuit hores d’audiència en què el magistrat del Setè Jutjat de Garantia de Santiago va escoltar els al·legats respecte a la presó preventiva de l’extinent coronel de la Policia militaritzada xilena, Claudio Crespo, sindicat com l’autor dels trets que van arrabassar la vista al jove de 21 anys.

La defensa de l’exuniformat va argumentar que hi ha dubtes sobre qui va efectuar els trets durant la jornada de mobilitzacions en què Gatica va resultar greument lesionat, però la Justícia les va desestimar.

«Creiem que hi ha un lamentable error de la fiscalia i la PDI, que va ser el conflicte per tenir el resultat, el conflicte per mostrar un detingut, el que va crucificar el meu representat en diferents mitjans», va dir l’advocat a càrrec de la defensa de Crespo. No obstant, des de la fiscalia es van mostrar contraris a aquesta posició, apuntant que «els antecedents exposats al tribunal de garantia no han variat».

L’Institut Nacional de Drets Humans (INDH), un dels querellants en aquesta causa, es va mostrar a favor de mantenir la mesura cautelar. «Només sol·licitem aquesta mesura quan existeixen antecedents qualificats, i aquest és un dels casos», va explicar l’advocat de l’INDH, Juan Cristóbal González.

Després de la ratificació de la presó preventiva es van afegir 90 dies d’investigació als tres mesos establerts originalment. L’extinent es troba en presó preventiva des del 21 d’agost, després que la fiscalia presentés proves balístiques i registres audiovisuals dels fets. Durant aquesta audiència de formalització, la jutge de garantia María Figueroa va determinar que l’imputat va portar a terme «un delicte greu per la forma de l’execució dels fets», que «encarna un perill per a la seguretat de la societat» i que presenta «risc de fuga». «No hi ha cap dubte que és ell qui dispara l’arma antiavalots que ocasiona les lesions, amb els antecedents abocats en l’audiència», va afirmar llavors la magistrada.

El cas de Gustavo Gatica va fer la volta al món i va provocar dures crítiques de diversos organismes internacionals, entre quals l’ONU i Amnistia Internacional, que van denunciar l’elevat nombre de mutilats oculars registrats en les marxes que van esclatar al país sud-americà.

Notícies relacionades

Les multitudinàries protestes, que van tenir el seu auge a finals de l’any passat, continuen a Santiago, aquesta vegada en forma de concentracions al centre de la capital cada setmana.

L’esclat social que va començar el 18 d’octubre del 2019 i que es va interrompre amb l’arribada del coronavirus el mes de març passat, va suposar la crisi social més important des del final de la dictadura d’Augusto Pinochet (1973-1990), i va deixar una trentena de morts i milers de ferits.

Temes:

Xile