Coronavirus

Surt cap a Rússia un vol de l’Argentina per portar vacunes per a la Covid-19

L’avió ha de tornar a Buenos Aires dijous amb 300.000 dosis de l’Sputnik V

Avions d’Aerolíneas Argentinas en un aeroport de Buenos Aires.

Avions d’Aerolíneas Argentinas en un aeroport de Buenos Aires. / EFE / LEO LA VALLE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un vol especial de l’estatal Aerolíneas Argentinas va sortir aquest dimarts rumb a Moscou per portar al país sud-americà un primer lot de la vacuna russa Sputnik V contra el coronavirus SARS-CoV-2, segons informa EFE. El vol va partir a les 19.58 hora local (22.58 GMT) de l’aeroport d’Ezeiza, als afores de Buenos Aires.

El president de la línia aèria de bandera, Pablo Ceriani, va destacar a través de la xarxa social Twitter que aquest vol es concreta després d’un «fort treball» dels equips d’Aerolíneas Argentinas i de la delegació del Govern argentí que va viatjar a Moscou fa dues setmanes.

Es preveu que l’avió d’Aerolíneas Argentinas torni a Buenos Aires el pròxim dijous amb unes 300.000 dosis de la vacuna Sputnik V.

«És un esforç logístic sense precedents que requereix una operació mixta. Les vacunes estan sent embalades en caixes thermobox de l’empresa DHL que mantenen la temperatura a 18 graus sota zero per després ser traslladades al país en un dels nostres Airbus 330», va assenyalar Ceriani.

El vol AR1060 porta una tripulació de vint persones per poder realitzar l’operació, que durarà un total de quaranta hores, entre l’anada i la tornada i incloent unes quatre hores a Moscou. La tripulació està integrada per pilots, tripulants de cabina i personal de càrrega.

«És un orgull per a tots i totes els que conformem Aerolíneas Argentinas poder fer aquesta operació i continuar realitzant la nostra aportació per fer front a la Covid-19», va destacar el president de la línia aèria.

El passat dia 10, l’Argentina va anunciar la firma d’un acord amb Rússia per a la provisió de les dosis de l’Sputnik V necessàries per vacunar 10 milions de persones al país sud-americà, la població total del qual ascendeix a uns 45 milions d’habitants.

El ministre de Salut argentí, Ginés González García, va dir en declaracions al canal C5N que, una vegada que arribin les vacunes, seran carregades en camions refrigerats i transportades a un dipòsit amb frigorífic per ser dividides i embalades i, des d’allà, ser distribuïdes a cada província.

«I després cal començar a vacunar. Encara no està fixat el dia (de l’inici de la vacunació), però serà abans de final d’any», va indicar el ministre.

Tot i que el Govern d’Alberto Fernández ja va firmar dos acords més i busca tancar contractes amb altres proveïdors, la vacuna russa serà la primera en arribar a l’Argentina, on els casos de la Covid-19 ascendeixen fins al moment a 1.555.279, dels quals 42.254 han sigut mortals.

L’operació de vacunació s’iniciarà en moments en què la corba de positius ha començat a créixer novament després que les mesures sanitàries es flexibilitzessin en la major part del territori argentí.

A més de l’acord amb Rússia, l’Argentina ha firmat contractes de provisió amb AstraZeneca, que va desenvolupar una vacuna amb la Universitat d’Oxford, amb l’aliança internacional Covax, que depèn de les Nacions Unides.

Notícies relacionades

El passat dia 12, una comitiva oficial encapçalada pel secretari d’Accés a la Salut de l’Argentina, Carlos Vizzotti, i l’assessora presidencial Cecilia Nicolini, va sortir cap a Moscou per ultimar els detalls de l’enviament de l’Sputnik V a l’Argentina.

En la delegació hi ha tècnics de l’Administració Nacional de Medicaments, Aliments i Tecnologia Mèdica (Anmat) de l’Argentina, l’organisme oficial que ha d’aprovar les vacunes per al seu ús al país sud-americà.