Economia

L’Equador espera 2.000 milions de l’FMI després de revisar un acord de deute

El país sud-americà tornarà els diners en 10 anys, amb quatre de gràcia i un interès del 2,9%

L’Equador espera 2.000 milions de l’FMI després de revisar un acord de deute
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de l’Equador va anunciar aquest dilluns que espera un segon desemborsament de 2.000 milions de dòlars per part del Fons Monetari Internacional (FMI), que avui mateix ha conclòs una primera revisió de l’acord de deute arribat el setembre passat per 6.500 milions.

El president equatorià, Lenín Moreno, en un missatge de Twitter, va explicar que la revisió de l’acord i l’aprovació del segon desemborsament creditici es deu al «maneig ordenat» de l’economia nacional.

«Gràcies al maneig ordenat de les finances públiques, el segon desemborsament de l’FMI a l’Equador, per 2.000 milions de dòlars, està aprovat», va afirmar Moreno en el seu compte de Twitter.

A més, va esmentar que aquests recursos arribaran al país «en els pròxims dies» i va destacar que el pagament de l’acord creditici està pactat a 10 anys de termini, amb quatre de gràcia i a una taxa d’interès del 2,9%.

D’altra banda, el ministre d’Economia, Mauricio Pozo, va insistir en el nivell de confiança de la comunitat financera internacional al país i va assenyalar que la possibilitat d’haver superat la revisió tècnica de l’FMI es va deure, bàsicament, a les decisions del Govern equatorià per combatre la corrupció. «Una vegada més, la comunitat internacional ha demostrat la seva confiança al país amb l’aprovació del segon desemborsament per 2.000 milions de l’FMI», va escriure Pozo en el seu compte de Twitter. A més, va reiterar que «les decisions impulsades pel Govern equatorià per combatre la corrupció van ser determinants» perquè l’FMI hagi aprovat el desemborsament.

El Ministeri d’Economia, a més, va penjar a les xarxes socials el pronunciament de l’FMI sobre la primera revisió tècnica de l’acord denominat de Servei Ampliat per a l’Equador i sobre el desemborsament immediat aprovat per l’organisme.

Antoinette Sayeh, subdirectora gerent i presidenta interina de l’FMI, va assegurar que l’economia equatoriana, que havia caigut en crisi agreujada pels efectes de la pandèmia del coronavirus, ha donat mostres de recuperació. «L’economia equatoriana està donant indicis inicials de recuperació econòmica després de tocar fons en el segon trimestre. Les noves infeccions i morts per Covid-19 s’han moderat en comparació amb els elevats nivells registrats a la primavera», va apuntar.

No obstant, va alertar que es projecta que l’activitat econòmica es contragui en el 9% el 2020, «fet que representa una millora» respecte a una estimació inicial que advertia d’una caiguda del Producte Intern Brut (PIB) de l’11%.

L’informe destaca les millores aplicades pel Govern per focalitzar l’assistència social, sobretot amb l’extensió de la xarxa protecció a més de 270.000 famílies de baixos ingressos econòmics des del juliol passat. Això, va afegir, supera les metes estimades per a finals de desembre i contribueix a «mitigar l’impacte de la crisi en els grups més vulnerables».

També va destacar les esmenes anticorrupció aprovades en l’Assemblea Nacional (Parlament) i l’accés públic a les declaracions patrimonials de persones políticament exposades.

A més, les mesures preses per «reforçar els fonaments de la dolarització, alineant la funció d’auditoria interna del Banc Central amb les millors pràctiques internacionals».

Notícies relacionades

Sayeh va dir que, «de cara al futur», l’FMI espera «una reorientació més elevada de la despesa a mesura que es consolidi la recuperació», fet que «reforçarà la sostenibilitat fiscal i reduirà el deute públic com a percentatge del PIB». A més, suggereix una «estratègia fiscal creïble a mitjà termini», que inclogui una «reforma tributària ambiciosa i progressiva i que alineï millor els nivells de despesa de l’Equador amb els seus parells regionals», o que permetrà reduir la càrrega del deute exterior de les generacions futures.

No obstant, l’FMI va advertir que el programa que recolza l’Equador «continua enfrontant riscos considerables» a nivell internacional, com la incertesa sobre «la profunditat i la durada de la pandèmia». També a nivell nacional l’FMI espera que es produeixi un «consens ampli i l’acceptació en tot l’espectre polític dels objectius i polítiques claus del programa».

Temes:

Equador FMI