crisi sanitària global

Brussel·les recomana que se suprimeixin les prohibicions de vols i trens al Regne Unit

  • La Comissió Europea considera que és necessari «garantir els viatges essencials i evitar les interrupcions de la cadena de subministrament»
  • Reclama identificar els possibles nous casos de coronavirus en les persones que hagin viatjat en els últims 14 dies al Regne Unit
Empty entry lanes fare seen at the entrance to the Port of Dover  as EU countries impose a travel ban from the UK following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak  in Dover  Britain  December 22  2020  REUTERS Peter Cziborra

Empty entry lanes fare seen at the entrance to the Port of Dover as EU countries impose a travel ban from the UK following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Dover Britain December 22 2020 REUTERS Peter Cziborra / PETER CZIBORRA

3
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea ha recomanat aquest dimarts que se suprimeixin les prohibicions de vols i trens al Regne Unit davant la nova variant de coronavirus descoberta en aquest país, «atesa la necessitat de garantir els viatges essencials i evitar les interrupcions de la cadena de subministrament». 

La petició de Brussel·les arriba després que els estats membres demanessin aquest dilluns a la Comissió que coordinés les restriccions de viatge des de la Unió Europea cap al Regne Unit, davant la nova situació epidemiològica.

De moment una vintena de països, entre els quals Espanya, han suspès o limitat les seves connexions amb el Regne Unit.

Brussel·les és conscient que és important prendre «mesures de precaució temporals ràpidament» per contenir la propagació d’aquesta nova soca, per la qual cosa creu que s’han «de desaconsellar» tots els desplaçaments considerats no essencials entre el Regne Unit i els països de la UE, segons ha informat la institució en un comunicat.

No obstant, creu també que les prohibicions «generalitzades» dels vols i trens que connecten el Regne Unit amb els països de la UE han de ser «retirades», en vista de la necessitat de garantir que es puguin realitzar viatges essencials i de permetre que la cadena de subministrament continuï funcionant amb normalitat.

Identificar nous casos

Amb tot, Brussel·les crida els països a identificar «immediatament» nous casos de coronavirus en persones que hagin viatjat en els últims 14 dies al Regne Unit o hagin estat en contacte estret amb algú que hagi viatjat per prendre mesures adequades de seguiment, per exemple amb tests, quarantenes o reforçar el rastreig dels seus contactes.

Entorn d’una vintena dels 27 països de la Unió Europea han imposat en els últims dies restriccions severes al trànsit amb el Regne Unit, però ho han fet de manera individual sense consultar-ho amb la resta de socis.

L’assumpte tornarà a discutir-se entre els ambaixadors aquest mateix dimarts, en una reunió prevista a Brussel·les a primera hora de la tarda, en un intent per millorar la coordinació del bloc. També del grup tècnic de la UE de Resposta Política Integrada a les Crisis (RPIC).

En tot cas, el Regne Unit passarà a ser país tercer el pròxim 1 de gener, quan conclou el període del Brexit, per la qual cosa se li aplicaran les directrius adoptades durant la pandèmia per a les destinacions extracomunitàries amb què la frontera de la Unió Europea està tancada tret de per a viatges essencials o retorn de nacionals.

Actualment menys d’una desena de països estan exempts d’aquesta prohibició i perquè el Regne Unit passés a integrar aquesta categoria serà necessari primer que els Vint-i-set acordin aquesta modificació en una de les revisions periòdiques que es fan de la llista.

Quarantenes i tests

«En vista de la incertesa actual i del principi de precaució, els estats membres han de prendre accions coordinades per descoratjar els viatges no essencials entre la UE i el Regne Unit, però les prohibicions generalitzades no han d’impedir que milers de ciutadans europeus i britànics tornin a les seves cases», ha argumentat el comissari de Justícia, Didier Reynders.

Per això, l’Executiu comunitari crida els Vint-i-set a seguir en aquest cas les recomanacions que ja van apuntar els líders de la UE en la cimera d’octubre per coordinar qualsevol mesura que pogués alterar el lliure moviment dels europeus.

Així planteja que els ciutadans europeus i britànics amb dret a la lliure circulació que tornin als seus llocs d’origen puguin fer-ho exempts de restriccions de viatge si se sotmeten a proves diagnòstiques de coronavirus o a quarantenes.

Quant als treballadors essencials que es desplacin, com per exemple personal mèdic, Brussel·les demana que no se’ls imposin quarantenes tot i que sí l’obligació de presentar una PCR negativa realitzada dins de les 72 hores prèvies al viatge.

Notícies relacionades

Tampoc s’han d’imposar prohibicions de viatge als professionals del transport de carretera, aeri o naval, per als quals la Comissió creu que tampoc s’ha d’exigir test o quarantenes quan creuin la frontera i insisteix que es retiri tota prohibició generalitzada sobre el transport aeri o en ferrocarril per poder assegurar els desplaçaments essencials.

El transport de mercaderies s’ha d’assegurar igualment sense restriccions per protegir les cadenes de subministrament, diu Brussel·les, que apunta per exemple que d’aquests canals depèn la distribució de les vacunes contra el coronavirus.