Trama russa

Navalni enganya un dels seus enverinadors i parla amb ell per telèfon

  • Fent-se passar per un alt funcionari, el bloguer aconsegueix que un dels seus presumptes enverinadors li expliqui detalls del crim
  • El tòxic Novitxok va ser col·locat a la roba interior de l’opositor, que va salvar la vida gràcies al ràpid aterratge d’emergència que va fer l’avió en què viatjava
zentauroepp55299675 file   in this saturday  july 20  2019 file photo  russian o201012181745

zentauroepp55299675 file in this saturday july 20 2019 file photo russian o201012181745 / Pavel Golovkin

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

En repetides ocasions passades, suposats ‘bromistes’ russos amb reputació de mantenir vincles amb els serveis de seguretat del seu país han ridiculitzat de forma recurrent, mitjançant trucades falses, polítics i personatges occidentals que havien gosat a criticar l’actuació del lideratge de Rússia, des d’Elton John a Dolores de Cospedal. L’hora de la revenja contra el Kremlin podria haver arribat aquest dilluns, si es confirma finalment la notícia que han difós conjuntament la web Bellingcat, la cadena CNN i l’opositor rus Aleksei Navalni.

Aquests dos mitjans de comunicació i el mateix opositor han publicat els extractes d’un diàleg telefònic que hauria mantingut Navalni amb Konstantin Kudriavtsev, un dels membres de la presumpta unitat experta en substàncies tòxiques pertanyent al Servei Federal de Seguretat assenyalada com a responsable del crim. Fent-se passar per un alt funcionari del Consell de Seguretat, el bloguer va conversar durant gairebé 50 minuts amb l’agent secret, que li va explicar, entre altres detalls, que el Novitxok, la substància tòxica amb què va ser enverinat, havia sigut col·locada a la seva pròpia roba interior, i que la seva supervivència a l’atac es devia a l’aterratge d’emergència a la ciutat siberiana d’Omsk que va realitzar l’avió en què viatjava.

Vol més llarg

Notícies relacionades

«Si (l’avió) hagués volat una mica més de temps i no hagués aterrat de forma abrupta potser tot hauria pogut anar de forma diferent; és a dir, si no hagués sigut per la reacció ràpida dels metges, parametges en la pista d’aterratge...», explica a través del telèfon una veu metàl·lica. Més tard, a les preguntes de l’opositor sobre a quina peça de roba «s’havia concentrat» l’actuació del grup d’enverinadors, el presumpte agent respon que «als calçotets», més concretament «a l’engonal» o «l’entrecuix». Fins i tot arriba a identificar el color de la roba interior: «blau».

Tot i que Kudriavtsev en persona no va participar en l’enverinament a Tomsk, si se sap que va viatjar en dues ocasions a Omsk, on havia sigut hospitalitzat Navalni, suposadament per eliminar les rastres del verí que havien quedat a la roba i a la clínica on va ser tractat abans de viatjar a Alemanya. Malgrat els intents de la CNN de parlar amb els protagonistes de la notícia –l’FSB, el Kremlin o el presumpte agent rus–, cap resposta o explicació de la part russa havia sigut oferta fins aquest dilluns a la tarda.