Divorci complicat

L’Eurocambra tanca la porta a ratificar un eventual acord del Brexit el 2020

Demana vies alternatives perquè, en cas de pacte, pogués entrar en vigor sense que sigui provisionalment

EU chief Brexit negotiator Michel Barnier attends a debate on future relations between Britain and the EU during a plenary session at the European Parliament in Brussels  Belgium December 18  2020     Olivier Hoslet Pool via REUTERS

EU chief Brexit negotiator Michel Barnier attends a debate on future relations between Britain and the EU during a plenary session at the European Parliament in Brussels Belgium December 18 2020 Olivier Hoslet Pool via REUTERS / POOL

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Queden deu dies perquè expiri el període transitori del Brexit i el Regne Unit abandoni la unió duanera i el mercat interior rompent els lligams definitivament amb el club. I, en el dia d’avui, continua sense estar clar si els equips negociadors de la Unió Europea i el Regne Unit, Michel Barnier i David Frost, seran capaços de superar les seves diferències sobre la pesca i l’accés a les aigües britàniques i tancar un acord a temps, abans del 31 de desembre. El que sí que sembla evident és que, en l’hipotètic cas que hi hagi fumata blanca a temps, el Parlament Europeu no tindrà temps de donar el consentiment a un pacte que podria aplicar-se de manera provisional.

«El Parlament Europeu ha fet tot el possible per estar en condicions d’atorgar el consentiment abans que finalitzi el període de transició i està compromès a fer tots els passos per minimitzar les disrupcions per als nostres ciutadans i empreses», ha explicat l’eurodiputat i president de la comissió d’exteriors, David Mcallister, després de la reunió celebrada aquest dilluns pel grup de coordinació del Parlament Europeu a fi d’analitzar la falta d’acord i discutir sobre els possibles escenaris amb els serveis jurídics.

El termini límit fixat per l’Eurocambra la setmana passada va expirar a la mitjanit d’aquest diumenge i la incertesa continua sent total. «La negociacions s’estan produint en un clima molt difícil. El Parlament esperarà que acabin però ja ha declarat que està en contra d’una aplicació provisional si hi hagués acord», assenyalen fonts europees.

Massa temps perdut

«Els jocs polítics de Westminster han fet perdre massa temps», ha retret el cap de files del Partit Popular Europeu a l’Eurocambra, Manfred Weber, qui ha avisat que «és impossible per al Parlament avaluar un acord abans de finals d’any» i que els eurodiputats no segellaran un acord abans que expiri el període transitori. El líder del principal grup de la cambra ha insistit que, «com a únic òrgan directament elegit per sufragi directe» el Parlament Europeu no ha d’afanyar-se en la decisió tot i que ha promès continuar sent un «soci constructiu» i ha apressat a buscar «procediments alternatius» perquè en cas d’acord aquest pugui entrar en vigor. 

«El Consell i la Comissió hauran de trobar el camí a seguir. Estem convençuts que Michel Barnier té tots els nostres interessos al cor en aquest difícil moment», ha assegurat Weber. Una lectura similar a la que ha fet la líder dels Socialistes i Demòcrates europeus, Iratxe García. «Si la UE i el Regne Unit arriben a un acord no hi haurà temps perquè el Parlament Europeu estudiï el text i doni el seu consentiment abans que acabi l’any». Segons la seva opinió, no obstant, «les negociacions han de continuar» i «la Comissió Europea haurà de trobar la manera legal de garantir un inici del 2021 ordenat, sense una implementació provisional».

Extensió del període transitori

Notícies relacionades

Segons el parer del seu col·lega de grup, l’alemany Bern Lange, el millor a hores d’ara seria una pròrroga del període transitori, que expira el 31 de desembre, tot i que «es necessiten dues persones per ballar el tango» i «el Regne Unit també hauria d’estar-hi d’acord». Una opció que va expirar a finals de juny passat, última data possible perquè el Govern britànic sol·licités oficialment a la UE una pròrroga que l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, ha tornat a demanar aquest dilluns per tal d’«assegurar la cadena de subministraments clau i lluitar contra la pandèmia de coronavirus».

De moment, els equips de Londres i Brussel·les continuen negociant un acord que afronta, segons va indicar diumenge Barnier, un «moment crucial» tot i que les possibilitats de tancar el pacte continuen sent incertes. «La UE segueix compromesa amb un acord just, recíproc i equilibrat. Respectem la sobirania del Regne Unit i esperem el mateix. La UE i el Regne Unit tenen dret a establir les seves pròpies lleis i controlar les seves pròpies aigües i tots dos hauríem de poder actuar quan els nostres interessos estiguin en joc», va assenyalar sobre els punts que continuen bloquejant un acord.