La pandèmia al Brasil

Bolsonaro es nega a posar-se la vacuna

  • «Jo ja tinc els anticossos, ¿per a què posar-me-la?», diu el president brasiler sobre la decisió del Tribunal Suprem d’establir l’obligatorietat de la inoculació
  • El mandatari expressa la seva sospita sobre l’eficàcia de totes els treballs dels laboratoris per combatre la Covid-19
Brazil s President Jair Bolsonaro attends a ceremony at the Itamaraty Palace in Brasilia  Brazil May 3  2019  REUTERS Adriano Machado

Brazil s President Jair Bolsonaro attends a ceremony at the Itamaraty Palace in Brasilia Brazil May 3 2019 REUTERS Adriano Machado / ADRIANO MACHADO (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La decisió del Tribunal Suprem brasiler d’establir l’obligatorietat de la vacuna contra la Covid-19 va provocar la ira del president Jair Bolsonaro. El capità retirat ja va avisar que no acatarà el dictamen. «Alguns diuen que dono un mal exemple; quins imbècils, idiotes; jo ja tinc els anticossos, ¿per a què posar-me la vacuna?».

L’alt tribunal es va pronunciar gairebé per unanimitat: Deu vots contra un. I va fonamentar la seva postura en la necessitat que el gegant sud-americà, on han mort més de 185.000 persones com a conseqüència del virus, ha de prioritzar «la salut col·lectiva». La màxima instància judicial va advertir al seu torn que la negativa a aplicar-se la vacuna pot tenir conseqüències, entre aquestes, la impossibilitat d’obtenir el passaport.

«¿Que bonic, ¿no? [...] ¿Qui vol mesures restrictives?», va ironitzar Bolsonaro. «El Suprem no ha ordenat imposar mesures restrictives; el Suprem ha dit que el president, els governadors poden imposar-les; jo no imposaré res, de la meva part zero [...], no hi haurà mesures restrictives l’any que ve, a més l’any que ve no hi haurà vacunes per a tothom».

Contra Pfizer i els xinesos

Alhora, el capità retirat va expressar les seves sospites sobre els eventuals efectes col·laterals de les vacunes. «Al contracte de Pfizer està ben clar: ‘No ens fem responsables per qualsevol efecte col·lateral’. Si et tornes un caiman, és el teu problema. Si et converteixes en Superman, si li surt barba a alguna dona o si un home comença a parlar agut, ells [Pfizer] no en tenen res a veure. El pitjor és ficar-se amb el sistema immunològic de les persones». Bolsonaro ha tingut al seu torn una controvèrsia amb el governador de l’estat de São Paulo, Joao Doria, un exaliat seu, per haver adquirit més de tres milions de dosis de la vacuna xinesa, Coronavac.

Notícies relacionades

Al llarg de la pandèmia, el president es va prendre la Covid-19 amb sarcasme (la va qualificar de «gripeta») i va menysprear el paper de la ciència. Això li va valer la pèrdua de dos ministres de Salut. Bolsonaro va defensar durant mesos la tornada forçada a una normalitat impossible. «Ara, quan l’arribada de la vacunació obre el primer camí per reduir la distància i per una represa segura, el sabotatge presidencial es manté en l’equació», va assenyalar el diari paulista ‘Folha’.

El Banc Central ha considerat que un retard en la vacunació «òbviament tindrà un impacte en l’activitat». Per la seva banda, el ministre d’Economia, Paulo Guedes, va assegurar que una vacunació massiva renovaria l’esperança en una ràpida recuperació de l’activitat d’un país el PIB del qual cauria almenys el 4,4%. «Es garantiria una tornada segura a la feina».