Sentència judicial

Condemnat a França l’exnunci apostòlic per abusos sexuals

  • Luigi Ventura, de 76 anys, ha sigut sentenciat a 8 mesos de presó exempts de compliment
  • Es tracta d’una condemna excepcional d’un tribunal civil a un membre de la diplomàcia vaticana.
(FILES) This file photo taken on November 7  2010 during a mass in Lourdes as part of the annual Plenary session of French bishops shows Italian bishop Luigi Ventura  then Vatican s ambassador to France  who was handed an eight-month suspended jail term at a Paris court on December 16  2020 after being convicted of sexual assault against five men  - Italian-born archbishop Luigi Ventura was found to have groped the men at meetings in 2018 and 2019  the affair coming to light in early 2019 as the Catholic Church faced several other sex scandals  (Photo by REMY GABALDA   AFP)

(FILES) This file photo taken on November 7 2010 during a mass in Lourdes as part of the annual Plenary session of French bishops shows Italian bishop Luigi Ventura then Vatican s ambassador to France who was handed an eight-month suspended jail term at a Paris court on December 16 2020 after being convicted of sexual assault against five men - Italian-born archbishop Luigi Ventura was found to have groped the men at meetings in 2018 and 2019 the affair coming to light in early 2019 as the Catholic Church faced several other sex scandals (Photo by REMY GABALDA AFP) / REMY GABALDA

1
Es llegeix en minuts

L’exnunci apostòlic a França Luigi Ventura ha sigut condemnat aquest dimecres a vuit mesos de presó exempts de compliment per cinc agressions sexuals comeses entre 2018 i 2019 mentre ocupava el càrrec de representant del Vaticà a l’est país.

El Tribunal Correccional de París obliga Ventura –que va abandonar el càrrec fa un any– a indemnitzar les víctimes amb 13.000 euros i li ha imposat 9.000 euros més en concepte de despeses judicials. Es tracta d’una condemna excepcional d’un tribunal civil a un membre de la diplomàcia vaticana.

Ventura, que té 76 anys, va ser denunciat el febrer del 2019 per un treballador de l’Ajuntament de París que va assegurar que li havia tocat les natges durant la cerimònia de felicitació de l’any nou a l’Alcaldia de la capital. Després de la revelació dels fets per la premsa, altres joves van assegurar que també havien patit agressions de Ventura entre gener del 2018 i febrer del 2019.

A petició de la justícia francesa, el Vaticà va decidir, el juliol del 2019, aixecar la immunitat diplomàtica del nunci, un fet inèdit en la diplomàcia romana. Uns mesos més tard, al desembre, el papa Francesc va acceptar la seva renúncia, coincidint amb el fet que arribés a l’edat de la jubilació.

Problemes psicològics

El 10 de novembre es va desenvolupar a París la vista oral per les denúncies, en absència del clergue, i l’acusació va sol·licitar per a l’exnunci deu mesos de presó exempts de compliment. Tot i que considerava provats els fets, la Fiscalia va tenir en compte un informe mèdic que considerava que Ventura patia problemes psicològics.

Notícies relacionades

Doctor en Lletres Modernes i llicenciat en Dret Canònic, Ventura va entrar en el servei diplomàtic vaticà el 1978 i va ser nunci apostòlic a Costa d’Ivori, Burkina Faso i Níger abans de ser enviat a Xile l’any 1999. Allà va ocupar el lloc durant dos anys i després va marxar al Canadà.

El 2009 va ser enviat pel papa Benet XVI a París en substitució de Fortunato Baldelli.