Un divorci complicat

Brussel·les presenta plans de contingència en cas de Brexit caòtic

Les mesures tenen per objectiu mantenir les connexions aèries, el transport per carretera i permetre a la flota continuar pescant

brexit

brexit

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Fa setmanes que els governs europeus van començar a pressionar la Comissió Europea demanant plans de contingència en cas del fracàs de les negociacions amb el Regne Unit. Brussel·les ha respost finalment aquest dijous, després del fallit sopar de treball de tres hores entre Ursula von der Leyen i el primer ministre britànic, Boris Johnson, aquest dimecres passat a la seu de l’Executiu comunitari que no va servir per desencallar el Brexit. L’objectiu del nou paquet de mesures és permetre als avions continuar volant, als transportistes i trens creuar el canal de la Mànega i a la flota pesquera continuar pescant mentre arriba un nou acord.

«Les negociacions encara estan en marxa. No obstant, ja que el final de la transició és molt a prop no hi ha garanties que quan i si arribem a un acord entri en vigor a temps» així que «la nostra responsabilitat és estar preparats per a totes les eventualitats, inclòs no aconseguir un acord en vigor amb el Regne Unit l’1 de gener del 2021», ha justificat l’alemanya. «Cal preparar-se per a tots els escenaris ja que el temps s’està esgotant», ha reconegut també el primer ministre irlandès, Micheál Martin.

Londres i Brussel·les s’han donat fins diumenge per prendre una «decisió ferma» sobre el futur de les converses. Però no hi ha garanties que el termini extra donat als negociadors, Michel Barnier i David Frost, hagi de donar resultats, vist que la bretxa en les tres qüestions clau es manté, i amb aquesta espasa de Dàmocles a sobre Brussel·les ha decidit respondre a les peticions de països com Holanda o Bèlgica.

Disrupcions inevitables

La Comissió Europea és conscient que els preparatius són més importants que mai i que les disrupcions entre el Regne Unit i la UE són inevitables però en un escenari de no acord la situació serà molt més caòtica, particularment en alguns sectors que es veuran afectats de forma desproporcionada. És el cas del transport o la pesca. Per això les quatre mesures proposades sempre que Londres actuï amb reciprocitat i ofereixi les mateixes condicions a la UE.

Notícies relacionades

En l’àmbit aeri, Brussel·les proposa un reglament per garantir la prestació de determinats serveis aeris entre el Regne Unit i la UE durant sis mesos així com garantir que els certificats de seguretat per a productes es puguin continuar utilitzant als avions de la UE sense interrupcions i evitar així que les aeronaus es quedin a terra i puguin continuar volant.

Quant al transport per carretera, proposa un reglament que cobrirà la connectivitat bàsica tant del transport de mercaderies com de passatgers durant els primers sis mesos del 2021. El paquet de mesures també inclou una proposta destinada a crear un marc legal per a la pesca que proposa mantenir en vigor fins al 31 de desembre del 2021 o fins que Londres i Brussel·les arribin a un acord pesquer, un dels grans esculls de la negociació des que va arrencar fa vuit mesos. L’objectiu, garantir l’accés recíproc dels bacos a les seves respectives aigües a partir de l’1 de gener. «A fi de garantir la sostenibilitat de la pesca i donada la importància de la pesca per a l’aliment econòmic de moltes comunitats és necessari facilitar els procediments d’autorització dels barcos pesquers», al·lega la Comissió.